Home > Limbourgeois (foto) > Verschuivingen bij Nieuwjaarslunch van ‘Hendrik de 8e’ 

Verschuivingen bij Nieuwjaarslunch van ‘Hendrik de 8e’ 

Traditiegetrouw was er op de eerste zondag van het nieuwe jaar de Nieuwjaarslunch van ‘Het genootschap de nalatenschap van Hendrik VIII’.  Genoemd naar de Engelse koning uit de 16e eeuw die enerzijds geroemd werd om zijn interesse in kunst en wetenschap en anderzijds bekritiseerd werd vanwege zijn vaak wrede optreden. Zo liet hij twee van zijn zes echtgenotes onthoofden.

Zover kwam het bij de lunch in La Butte aux Bois in Lanaken niet, al vloeide er wel in figuurlijke zin wat bloed. Op de uitnodiging stond behalve voorzitter Leo van der Kant (‘Hendrik’) ook de naam van Gerd Leers (‘Wolsey’) als secretaris. Maar die had inmiddels vriendelijk voor de eer bedankt na ‘enig verschil van inzicht’ met de voorzitter, dat afgelopen najaar aan de oppervlakte kwam. En dat terwijl Van der Kant enkele jaren geleden de Gemeente Maastricht nog opriep om een standbeeld op te richten voor de voormalige burgemeester.

Van der Kant, directeur van het Sprekersbureau Assemblee,  wees vervolgens hulp-bisschop Everhard de Jong (trouw bezoeker van deze bijeenkomsten) als nieuwe secretaris aan, maar die weigerde en heeft zich inmiddels ook gedistantieerd van het genootschap. „Nee, dat betekent niet dat ik gebrouilleerd ben met het bisdom als zodanig, want de nieuwe bisschop zal me beter begrijpen”, zei Van der Kant bij de lunch. Uiteindelijk is er alsnog een nieuwe secretaris gevonden, namelijk Jean Haesen, bekend van het organiseren van jazz-festivals. Zijn invloed zal echter gering zijn. „Voor nieuwe leden is er een ballotage-commissie die bestaat uit één persoon en dat ben ik”, sprak Leo van der Kant gedecideerd.

Bij de VIP-gasten ontbrak verder Dries van Agt, omdat zijn echtgenote eerder dit weekeinde een val bleek te hebben gemaakt. Voormalig D66-voorman Alexander Pechtold stond ook op de lijst, maar verzuimde zonder opgaaf van redenen.

Niettemin was het toch een aardig gevulde feestzaal bij La Butte aux Bois met onder meer Ed Kronenburg, Nederlands ambassadeur in China en dominee Carel ter Linden, bekend van het huwelijk koning Willem-Alexander en koningin Maxima.

Politicus Jos van Rey was een van de trouwe gasten. „Er komen hier vaak interessante sprekers, dus je steekt er meestal wel wat van op.” Burgemeester Jan van Zanen van Utrecht kwam voor de eerste keer. „Ik was al zó vaak uitgenodigd, dus het moest er een keer van komen. Bovendien komen mijn vrouw en ik graag in Maastricht, vlakbij dus.”

Oud-gouverneur Sjeng Kremers, inmiddels 85 jaar, kwam samen met zijn vrouw louter voor het plezier. „Op mijn leeftijd hoef je niet meer zoveel op te steken.”

Cameraman: Ben Brack

L1mburg centraal

 

Om deze video te kunnen bekijken moet je de statistieken, marketing cookies accepteren.

 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu