Home > Branded content > Preuve bij de leden van Les Tables

Preuve bij de leden van Les Tables

Auteur: Demy Janssen

Vijf leden van de Maastrichtse culinaire vriendenclub Les Tables zijn dit jaar als standhouder aanwezig op het Preuvenemint. Demy ging namens Chapeau op pad om bij Mes Amis, Le Bon Vivant, Sjiek, SOFA en Coffeelovers te preuve.

De creaties van Jeffrey Meessen
We beginnen onze avond in de stand van Wijnrestaurant Mes Amis. Hoewel het hier voornamelijk draait om de Limburgse wijnen, mogen we de creaties uit de keuken absoluut niet vergeten. Patriek Doelen, sinds kort mede-eigenaar van Mes Amis, ontvangt ons vanavond met een glaasje pinot gris van landgoed Overst in Landgraaf. Deze wijn is kruidig, heeft pit en gaat goed samen met eten.

Chef-kok Jeffrey Meessen heeft in de tussentijd coquilles met tomaat en paksoi voor ons klaargemaakt. Dit gerecht is – zoals we van Mes Amis gewend zijn – een heus kunstwerkje. Jeffrey is een creatieveling en dat laat hij zien door middel van de gerechten die hij bedenkt en maakt. ,,Ik vind het belangrijk dat onze borden er altijd mooi uitzien, dat onderscheidt ons van de rest en zorgt voor nog meer beleving voor de gast’’, zegt hij. ,,Een etentje bij Mes Amis draait om beleven en proeven.’’

Leuk aan de stand van Mes Amis vind ik dat het onderwerp ‘wijn’ overal terugkomt. De verlichting is gemaakt van lege wijnflessen, statafels zijn gemaakt van wijnvaten en het meubilair is van hetzelfde materiaal gemaakt.

Next level salade Niçoise
Naast Mes Amis vinden we de stand van Le Bon Vivant. Dit is een nieuwe plek voor het restaurant uit de Capucijnenstraat. Stand 2 is beduidend groter dan hun vorige plek, waardoor ze hun bezoekers dit jaar een completer product kunnen aanbieden. De stand van Le Bon Vivant is dan ook ingericht als heus restaurant. Diverse tafels – zowel lage als hoge – bieden gasten de gelegenheid om op hun gemak te genieten van een van de vijf gerechten op de kaart of van de fingerfoods en bijbehorende borrel.

Wij nemen plaats aan een van de hoge tafels en krijgen van Björn Dijkstra, patron-cuisinier, gegrilde tonijn met haricots verts aangeboden. Deze is geserveerd op een salade met alle andere ingrediënten die thuishoren in een klassieke salade Niçoise. De tonijn is vers gegrild en dat proef je: deze tonijn, dit gerecht, is overheerlijk! De salade Niçoise wordt niet alleen door ons goed ontvangen, het gerecht is ook op de reguliere menukaart van Le Bon Vivant te vinden en geliefd onder de gasten van het restaurant. Tevens vult het gerecht goed, waardoor het een prima bodem is voor een avondje dansen in een van de vele stands op het Preuvenemint!

Gebundelde krachten bij Crossing Borders
Samen met nog drie andere restaurants uit de Euregio, vormen Sjiek en Sofa Crossing Borders. De samenwerking tussen deze vijf restaurants is gebaseerd op het delen van kennis en bundelen van krachten. Samen organiseren zij evenementen op verschillende locaties, dit jaar is het collectief voor de tweede keer op het Preuvenemint te vinden. In de stand van Crossing Borders, die ze overigens delen met Sauter wijnen, is het al twee dagen gezellig druk.

Op de menukaart van Crossing Borders vinden we tijdens het Preuvenemint gerechten die geïnspireerd zijn door de keukens van alle vijf de restaurants. Wij proeven op aanraden van Evelyne Holten van SOFA de tonijn met bergamot- en yuzucrème, krokante nori en verse kruiden, een gerecht geïnspireerd door de menukaart van SOFA. Het tweede gerecht dat we proeven is het zuurvlees van hert, geserveerd met een perencompote. De inspiratie voor dit gerecht komt uit de keuken van Sjiek, voor het Preuvenemint is het gerecht gefinetuned door De Leuf.

Beide gerechten zijn een lust voor het oog en erg smaakvol. De krokante nori bij de tonijn zorgt voor een lekkere bte en de popcorn is een bijzondere doch leuke toevoeging aan het gerecht. Zuurvlees van hert is nieuw voor mij maar zal ik na vandaag zeker nog een keertje eten!

Cappuccino met pit
We sluiten ons ‘walking dinner’ af bij Coffeelovers, die dit jaar voor de 11e keer op rij op het Preuvenemint staat. Dit jaar voor de eerste keer heeft Coffeelovers zijn grote stand ingewisseld voor een kleiner exemplaar waar zij met alleen hun koffiemobile aanwezig zijn. Op deze manier staan de barista’s dichter bij de gasten, waardoor wij vanavond vanaf de eerste rij de kunsten van de barista – bij Coffeelovers beter bekend als ‘chefs de cuisine van de koffie’ – kunnen bewonderen. Tevens is het eigenlijk wel fijn werken vanuit hun eigen koffiemobile, vertelt de barista van dienst. ,,We werken vaak vanuit onze koffiemobile, hier staat alles in en ik weet precies waar het staat, dat is wel zo makkelijk op een evenement als het Preuvenemint.’’

Op aanraden van de barista drinken wij aan het einde van deze avond een Coffeelovers-cappuccino. Bijzonder aan deze cappuccino is dat ‘ie net iets pittiger is dan normaal. Voor deze cappuccino, evenals andere koffies met melk, werkt Coffeelovers alleen maar met biologische melk. Dit jaar brengen zij tijdens het Preuvenemint de healthy choices extra onder de aandacht. Coffeelovers biedt zijn gasten altijd de mogelijkheid om zonder meerprijs de reguliere volle melk te laten vervangen door haver-, soja-, kokos- of amandelmelk. De Coffeelovers-cappuccino wordt – zoals gebruikelijk – geserveerd met een stukje nougat.

Bij de cappuccino genieten we van een stukje bosvruchten-cheesecake. Nog zo’n Coffeelovers-klassieker waarvan je zeker weet dat ‘ie heerlijk is!

Met de buikjes goed gevuld lopen we na ’t teske koffie met gebak van het Vrijthof af, het was wederom een heerlijke avond en ik kan iedereen een bezoekje aan de leden van Les Tables absoluut aanraden.

show auteur

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu