Home > Blog Jo Cortenraedt > De barbaren bedreigen onze cultuur 

De barbaren bedreigen onze cultuur 

In de talkshows toonden sommige gasten ook nog begrip voor de klimaatactivisten die deze week meenden om prachtige en beroemde schilderijen te moeten  bekladden met soep en puree. Om zichzelf vervolgens ook nog vast te plakken aan het glaswerk van het kunstwerk of de muur ernaast.

Ik heb er geen goed woord voorover. BLIJF VAN DE KUNST AF.

Wat zielig en laf om fantastische doeken van schilders zoals Monet, Van Gogh en Vermeer aan te vallen. Om je uit te leven op het mooiste en meeste verfijnde wat de mens heeft kunnen voortbrengen.

Ja, het is voor het hogere doel, krijg je dan te horen. We moeten van die gasten namelijk stoppen met fossiele brandstoffen zoals olie. Daar begint men hier en daar inderdaad achter te komen, dat dit een verstandig streven is. Maar het zal nog wel enige tijd duren voor we er zonder kunnen. Diezelfde activisten willen ook geen kernenergie. En aangezien we nog veel te weinig zonne- en windenergie hebben, denken zij dat we voorlopig dan maar een paar eeuwen terug moeten als samenleving.

Wat kunnen Van Gogh, Vermeer en Monet doen aan de huidige klimaatverandering? Die mannen zijn al lang dood.

Ik zou deze ‘activisten’ aanraden om vooral dit soort akelige grappen te gaan uithalen in de landen waar er minder aandacht is voor het klimaat dan in het westen. Eens kijken of ze dan in China, Rusland of de Arabische landen ook met een taakstrafje er van afkomen. Ik denk het niet. Daar worden ze voor minstens een paar jaar vastgelijmd in een cel. Dat beseffen die decadente helden op sokken natuurlijk ook, dus ze laten het wel uit hun hoofd om daar dit soort stunts te gaan uithalen. Nee, dan liever hier in West-Europa met soep en puree gooien, want hier kom je nog gemakkelijk weg met dit soort gewelddadige acties.

Wat kunnen Van Gogh, Vermeer en Monet doen aan de huidige klimaatverandering? Die mannen zijn al lang dood.

De activisten zijn gelukkig nog niet zo ver gegaan als de taliban-machthebbers in Afghanistan, die enige jaren geleden historische kunstwerken in de buitenlucht in de vernieling schoten, omdat ze niet pasten in hun religie. Dit soort vreselijke bekrompenheid is een belediging voor elk weldenkend mens.

Jezelf inzetten voor een ideologisch doel, voor een betere wereld, dat is een mooie zaak en moet gestimuleerd worden. Maar als dat op een extreem agressieve manier gebeurt, dan krijg ik er een akelig gevoel bij. Dan zie je een aantal mensen dat zichzelf boven de rest verheft en vindt dat er – buiten de democratische spelregels om – naar hen geluisterd moet worden, omdat enkel zij de waarheid in pacht hebben en niemand anders. In de landen waar er maar één ideologie is en waar alle andere gedachtevormen taboe zijn, zie je wat dat voor fatale gevolgen heeft. Dat zijn met name de communistische landen en ook de naties die alles koppelen aan één religie.

Zelfs op universiteiten, de Amerikaanse voorop, zijn radicale bewegingen ontstaan die elk debat en elk wetenschappelijk onderzoek willen afkappen, als dat niet in hun ideologie past. Te pas en te onpas gaat het dan over racisme, gender en andere maatschappelijke thema’s. Die horen juist met een open blik en een levendige discussie te worden aangevlogen, en niet met een dwangmatige en zelfs agressieve opstelling.

Het wordt tijd dat we als westerse maatschappij, met alle beperkingen die er zijn, ons systeem van denken in vrijheid verdedigen. Daar hebben onze voorouders lang en hard genoeg voor gevochten. Die hebben zich steeds meer ontwikkeld, zodat ze extremiteiten zoals de beeldenstorm – een rechtstreeks gevolg van religieuze ideologie – hebben afgeleerd. De tijd van de barbaren, daar moeten we dus nooit meer naar terug.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.