Home > Blog Jo Cortenraedt > Carnaval mag ook niet meer? 

Carnaval mag ook niet meer? 

Langzamerhand begin ik me toch serieus zorgen te maken over Nederland. Of niet wat al te veel mensen last beginnen te krijgen van koorts, ook zonder corona-virus. Kwam deze week toch serieus in het nieuws dat het misschien beter zou zijn om de naam ‘carnaval’ af te schaffen. Want, zo luidde de redenering, die naam is teveel gebonden aan de katholieke cultuur. Er werd ook gelijk een suggestie voor een alternatief gedaan: een ‘verkleedfeest’.

Dat kan niemand van onder de grote rivieren zijn geweest, die deze fantasie bedacht heeft. Een ‘verkleedfeest’, getverdemme. Hoe is het mogelijk? De dieperliggende gedachte achter dit revolutionaire bedenksel is dat carnaval vanwege die katholieke wortels  niet past in deze tijd van ‘inclusiviteit en diversiteit’.  Met andere woorden, we moeten al wat historie is achter ons laten, want dat kan nooit deugen. Weg met alle tradities dus. Daarvoor in de plaats dus enkel nog nieuwe dingen, zoals dus zo’n verkleedpartij.

Wat ik nog het ergste vind, dat is dat het zo armoedig is, totaal gespeend van enige creativiteit. Ik dacht overigens eerst dat het grap was, maar er zijn er die dat serieus menen. Het past natuurlijk wel helemaal in het rijtje van tradities die we volgens sommige stromingen moeten afschaffen, omdat ‘nieuwkomers’ er niks mee hebben. Dus Kerstmis, Pasen, sinterklaas en nu ook carnaval. Het Suikerfeest heb ik nog niet in het rijtje zien staan. Logisch, want dat heeft geen katholieke, noch protestantse wortels, dus is al meteen stuk aantrekkelijker blijkbaar.

We moeten nog even kijken wat we met het Chinese nieuwjaar doen, want dat valt op een andere dag dan bij ons. Er zal wel een voorstel komen om die 1e januari ook af te schaffen en dan massaal over te stappen naar de Chinese telling. Hoewel ik denk dat dát nou juist niet zo’n vaart zal lopen, want de Chinezen die hier al decennia lang wonen en werken, hoor je nooit klagen over Nederlandse tradities.

Wat zou het zijn als wij Nederlanders, doorgaans toch al niet te verlegen, met z’n allen naar Thailand, India, Saoedi-Arabië, Koeweit, Egypte en Marokko afreizen en daar dus gaan voorstellen om alle traditionele feesten en plechtigheden af te schaffen, omdat ze teveel gelieerd zijn aan het hindoeïsme, de islam en het boeddhisme. Weet niet zeker of we daar worden uitgenodigd in de talkshows. Kan ook zijn dat we worden uitgenodigd voor een ruimte van 4 x 4 meter met tralies aan de voorkant. We kunnen ook naar Spanje, Italië of Griekenland gaan, daar hebben ze ook de nodige tradities. Daar is dus nog veel werk aan de winkel om die allemaal op te ruimen.

Ik denk dat ze in Rio de Janeiro eens heel hard zouden lachen als iemand daar met de suggestie van ‘verkleedfeest’ zou komen. Ze zijn er helemaal dol op carnaval en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat het fantastisch is om het mee te maken. En inderdaad, ook daar is het feest gebaseerd op de katholieke cultuur. Maar net als in Limburg doet Jezus Christus ook in Brazilië af en toe de hand voor de ogen, die heeft er niet elk moment bij te zijn. De mens is niet perfect en op sommige momenten zwak. De bedenkers van het ‘verkleedfeest’  zullen daar ongetwijfeld nooit last van hebben, ik vrees vanuit een calvinistische achtergrond, die ze nu vertalen naar ‘inclusiviteit’.  Nou, zo inclusief was die Calvijn anders niet.

Sowieso blijft het erg moeilijk vanuit het hoge noorden, om een fenomeen als carnaval te begrijpen. Van de week hoorde ik op de NPO de serieuze aankondiging van een onderwerp: ‘Is carnaval enkel drie dagen zuipen of zit er meer achter?’  Dat gingen ze dan bespreken in de zoveelste talkshow, ongetwijfeld met een aantal deskundigen. Ik heb niet eens gekeken, hou toch op met die onzin.

De clichés zijn in Hilversum en omstreken blijkbaar niet uit te roeien. In mijn tijd als NOS-correspondent heb ik elk jaar de grootste moeite gehad om de collega’s aldaar enigszins uit te leggen wat de betekenis van carnaval is. Het kwam nooit echt over.

Net zoals de nodige noordelingen nog altijd met carnaval naar het zuiden afreizen met de gedachte dat het dan geoorloofd is die zuiderse meiden in de kont te knijpen.

Daarom de volgende suggestie: wij houden in het zuiden uiteraard ons carnaval. En in het noorden organiseren ze gelijkertijd een heel gezellig ‘verkleedfeest’.  Inclusief of exclusief, het zal me een zorg zijn.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu