Home > Society > Hoogste Franse onderscheiding voor Camille Oostwegel sr.

Hoogste Franse onderscheiding voor Camille Oostwegel sr.

Voormalig hotellier Camille Oostwegel sr., die zijn bedrijf heeft overgedragen aan zijn zoon Camille, is benoemd tot Chevalier dans l’Ordre national de la Légion d’Honneur (Ridder in de Nationale Orde van het Legioen van Eer), de hoogste Franse ridderorde. De 71-jarige oprichter van Oostwegel Collection ontving de versierselen behorend bij de Légion d’Honneur op Château St. Gerlach uit handen van de Franse ambassadeur Luis Vassy.


Judith en Camille Oostwegel sr. met ambassadeur Luis Vassy

Oostwegel heeft de onderscheiding gekregen vanwege zijn ‘eminente verdiensten’, maar ook vanwege de inspanningen die hij via zijn diverse functies heeft gedaan om de banden tussen Frankrijk en Nederland te versterken. Oostwegel vervulde sinds juli 2002 een actieve rol als Honorair Consul van Frankrijk te Maastricht. In februari 2020 moest hij deze erefunctie opgeven, omdat hij zeventig jaar werd.


D
e nieuw benoemde bestuursvoorzitter van de Universiteit Maastricht Rianne Letschert met links op de foto Guido van den Broek, bestuurder bij het Elisabeth Strouven Fonds en rechts haar partner en televisiecommentator Sander Kleikers.

Een kleine tien jaar geleden, op 26 september 2011, werd Oostwegel op grond van zijn ‘belangrijke verdiensten’ al benoemd tot Officier dans l’Ordre National de Merité (Officier in de Nationale Orde van Verdienste), de tweede Franse nationale orde na La Légion d’Honneur. Afgezien van een aantal hoge militairen en vooraanstaande politici zijn er maar weinig Nederlanders die de eer hebben gehad om te worden opgenomen in de hoogste Franse nationale orde. De onderscheiding ging in de loop der jaren onder meer naar schrijfster Hella Haasse, zangeres Liesbeth List, journalist Geert Mak en de Tourwinnaars Jan Janssen en Joop Zoetemelk.

vlnr Pieter Klein Beernink (Stan Huygens – Telegraaf) met de burgemeesters Mirjam Clermonts-Aretz van Meerssen en Annemarie Penn-te Strake van Maastricht.

Ambassadeur Vassy zei dat Camille Oostwegel sr. altijd een diplomaat is geweest en dankte hem voor al het werk dat hij verrichtte in het belang van Frankrijk. Oostwegel beloofde zich te blijven inzetten voor de Franse cultuur en gastvrijheid.

Een aandachtig luisterend publiek

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu