Home > Limbourgeois > Knallend feest ter gelegenheid van 25 jaar Chapeau

Knallend feest ter gelegenheid van 25 jaar Chapeau

(FOTOVERSLAG ONDERAAN HET ARTIKEL)

Geen statige receptie, maar een knallend feest. Een kleine 500 genodigden, voornamelijk afkomstig uit het zakenleven, de culturele sector en de gastronomie, waren gisteren aanwezig bij de viering van het 25-jarig bestaan van Chapeau in zaal Complex aan de Griend aan de Maasoever in Maastricht. Een avond vol mooie verhalen en herinneringen aan vruchtbare samenwerkingen moest het worden, en dat werd het.

,,Vijfentwintig jaar is wellicht nog niet zo heel erg lang, maar in het swingende medialandschap van vandaag de dag wel een hele prestatie. En dan ook nog als een familiebedrijf”, aldus Xavier Cortenreadt, die een deel van de presentatie van de avond voor zijn rekening nam. ,,We hadden dit nooit kunnen volhouden zonder het geweldige draagvlak van onder anderen iedereen die hier aanwezig is. Zonder jullie had Chapeau niet lang bestaan.”

Zijn vader, oprichter en hoofdredacteur Jo Cortenraedt, was speciaal voor het jubileumfeest een dagje teruggekeerd uit Cannes, van waaruit hij voor Chapeau de 75ste editie van het wereldberoemde filmfestival verslaat. Toevallig, vertelde hij, was het idee voor Chapeau ook geboren in de Provence, waar zo’n beetje alles draait om ‘het goede leven’, de rode draad in alle 151 edities van Chapeau die tot nu toe zijn verschenen.

Cortenraedt legde uit dat het bedrijf dat hij een kwarteeuw geleden tegen de stroom in oprichtte, volop in transitie is. Chapeau heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een multimediaal bedrijf, waar een jonge generatie klaarstaat om onder de leiding van Xavier de toekomst in te gaan. ,,Als je naar de samenstelling van de redactie kijkt, ben ik de enige met grijze haren. De rest huppelt vrolijk rond”, vertrouwde hij de zaal toe.

Lovende woorden waren er van onder anderen Annemarie Penn-te Strake. De burgemeester van Maastricht wenste de Cortenraedts en alle anderen die bij het bedrijf betrokken zijn een ‘ongelooflijk perfisia’.

Penn bracht in herinnering dat het voor Cortenraedt indertijd een waagstuk moet zijn geweest om vanuit een comfortabele positie als krantenverslaggever voor zichzelf te beginnen, omdat hij in het idee geloofde. ,,Vijfentwintig jaar geleden was er een journalist die dacht: ‘Ik ga een magazine beginnen’. Het is niet zomaar een magazine geworden, maar een community, een grensoverschrijdend medium met een grote maatschappelijke betekenis. Een blad dat andere bladen voorbijstreeft, omdat het allemaal gaat om kwaliteit.”

De Maastrichtse burgemeester gaf aan er alle vertrouwen in te hebben dat het succesverhaal ‘met Xavier achter je’ verdergaat.

Ook gouverneur Jos Lantmeeters van Belgisch Limburg gaf – met de nodige zelfspot verwijzend naar zijn buik – aan als groot liefhebber van het goede leven (‘voornamelijk als het aankomt op gastronomie en kunst’) – een bijzondere band met Chapeau te hebben. Hij zei blij te zijn dat het magazine in beide Limburgen verschijnt en dat het al sinds jaar en dag de eenheid tussen de twee provincies benadrukt.

Topjuwelier Luud Martens, die samen met zijn zoon en opvolger Lex het podium betrad, was een van de eersten die de grote mogelijkheden voor een blad als Chapeau zagen. In alle edities die de afgelopen vijfentwintig jaar verschenen zijn heeft zijn bedrijf trouw op de achterpagina geadverteerd. ,,Jij bracht ons iets wat wij al lang aan het zoeken waren”, richtte hij het woord tot oprichter Cortenraedt. ,,De waste die wij hadden met bladen in de Randstad was groot. Wij hebben je altijd gesteund en zullen dat ook blijven doen”, beloofde hij. ,,Ik heb veel aan jou te danken, als adverteerder, maar ook als vriend.”

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu