Blog Jo Cortenraedt

Ondanks alles tóch champagne

tekst Jo Cortenraedt

Gaan we champagne drinken met oud op nieuw? Of bubbels? Dat is in principe niet hetzelfde. Champagne heeft bubbels, maar tegenwoordig krijg je op feesten en partijen vaker cava en prosecco in verschillende kwaliteiten aangeboden. En sinds een aantal jaren ook mousserende wijn uit de regio. Hoewel, in België is dat meestal nog echte champagne. Een bewijs alweer dat het ware levensgenieters zijn.

Traditioneel is er een piek in de verkoop van champagne in de laatste weken van het jaar. Toch is dat dit jaar iets minder dan andere jaren. Sterker nog, de consumptie van champagne neemt wereldwijd af. In de regio Champagne, rondom Reims en Epernay, beginnen ze zich langzaam zorgen te maken. Jarenlang kon de pret niet op bij de grootste champagne-huizen zoals Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Laurent Perrier, Pommery en noem nog maar een aantal bekende namen op.

Als je door de Champagne-streek rijdt, dan besef je dat hier in al die jaren goed geld is verdiend. Bij de bekendste merken word je groots ontvangen, krijg je complete rondleidingen in de immense kelders en lijkt er alles goud wat er blinkt.

Dankzij inventieve marketingcampagnes kregen de grote champagnemerken dezelfde uitstraling als de meest exclusieve modemerken. Niet vreemd dat sommige van die merken tot hetzelfde consortium behoren. Het grootste luxe bedrijf ter wereld, het Frans LVMH, heeft zowel de modemerken Louis Vuitton en Dior in huis, als ook de champagnehuizen Ruinart, Moët & Chandon en Veuve Clicquot. Grotendeels gaat het om dezelfde klanten, mensen met een brede beurs die zich een goede smaak kunnen permitteren.

Prijzige bubbels beleven een kleine dip in de verkoop

Al deze merken, zowel in de modebranche als in de alcoholische dranken, zitten nu een beetje met het probleem dat er kennelijk toch een plafond is bereikt qua afzetmarkt. De vele conflicten in de wereld, de economische tegenslagen, dat alles is geen stimulans voor de verkoop van de meest luxueuze producten. Zo hoor je exclusieve merken klagen over een verminderde belangstelling vanuit China.

Een tweede reden, en dat betreft dan vooral de champagne en andere meer exclusieve dranken zoals de betere cognac, is dat de jongere generatie nog wel wil genieten, maar ook sportief en gezond wil leven. Dan is het nuttigen van iets minder alcohol een van de bruikbare tips.

Zelf heb ik ook een  tip, voor degenen die toch graag champagne willen blijven drinken. Bij de grote merken betaal je niet alleen de kwaliteit, maar vaak ook de zeer kostbare marketingcampagnes. Er zijn echter ook heel wat kleinere producenten. Daar zitten er zeker bij die niet onder doen voor de kwaliteit van de mondaine namen. Maar omdat ze nauwelijks budget steken in marketing, kunnen ze de prijs per fles aanzienlijk lager houden, vaak maar de helft. En dan wordt het interessant om zelf een of meer van die champagneboeren te bezoeken. Je kunt er zelf proeven, wat je wel en niet lekker vindt. Maar je kunt ook de Guide Hachette raadplegen, een soort van Guide Michelin met heel interessante proefnotities.

Een van die flessen zal ik wel degelijk ontkurken met nieuwjaar. Gewoon omdat ik het heel lekker vind. En ook omdat nieuwjaar voor mij de eerste deadline van het jaar is. Dat is dan een deadline van de kalender. Maar vervolgens komen er beroepsmatig heel wat deadlines, van de vele producties die op stapel staan. Je leeft van deadline naar deadline. Dat geeft een bepaalde cadans, ik heb dat kennelijk nodig. En na het behalen van alweer zo’n deadline, mag de kurk er wel van af ploppen. 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Jo Cortenraedt

Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt is allround journalist met tientallen jaren ervaring in Nederland en daarbuiten. Hij werkte onder meer voor het ANP, het NOS-journaal en De Telegraaf. Hij startte in 1997 als hoofdredacteur en uitgever Chapeau Magazine, in hetzelfde jaar was hij betrokken bij de start van de regionale televisie in Limburg.

Voor beide media is hij nog steeds volop actief met verhalen, reportages, columns en beschouwingen. In de eerste fase van zijn carrière stonden vooral het actuele nieuws en politiek centraal. Tegenwoordig zijn dat eerder specialisaties zoals kunst- en cultuur, gastronomie, human interest en de kwaliteit van leven.

Zijn brede netwerk, van TEFAF tot André Rieu, draagt bij aan de positie van Chapeau in zowel Limburg, als ook in de rest van Nederland en in België.

Jo Cortenraedt 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws