Louis van Gaal en corona
Met Louis van Gaal, voor de niet-voetballiefhebbers de coach van het Nederlands elftal, was ik eens bij een diner in La Butte aux Bois in Lanaken. Hij vertelde daar over z’n liefde voor champagne. Dom Perignon vond hij ‘wel aardig’ maar Moët & Chandon, die had echt zijn voorkeur.
Kwestie van smaak natuurlijk, volgens kenners is de Dom Perignon de Rolls Royce van de champagne terwijl Moët de Volkswagen is. Enfin, ik dacht toen, hij zal meer verstand hebben van voetballen.
Nou, dat heeft hij nu op een persconferentie als trainer van Oranje nog eens herhaald: dat hij daar inderdaad veel verstand van heeft. En ik wil dat zonder meer aannemen.
Hij begon ook over corona. In Portugal, waar hij woont, is er nauwelijks nog corona. Maar liefst 98 procent van de bevolking is gevaccineerd. Volgens hem komt dat om de mensen daar niet zoveel discussiëren als in Nederland, en gewoon doen wat op een bepaald moment nodig is.
Nu vermoed ik niet dat Van Gaal zoveel verstand heeft van medische wetenschap, maar hier scoort hij toch een punt. De cijfers zijn namelijk helder. In Heerlen bijvoorbeeld, waar de ic-bedden van het Zuyderland-ziekenhuis vol liggen met coronapatiënten, is maar 72 % gevaccineerd. Dat is dus het verschil.
En waarom zijn die 28 procent niet gevaccineerd? Een aantal van hen zegt ‘de overheid niet te vertrouwen’. Terwijl diezelfde overheid hen wel een aantal voorzieningen levert. En een ander deel zegt de medische wetenschap niet te vertrouwen. ‘Je weet niet wat er in zo’n spuit zit’.
Dankzij dit soort bijzondere principes zitten niet alleen de ziekenhuizen vol, maar ligt nu ook de maatschappij weer stil. Restaurants om 8 uur dicht, de zoveelste klap voor de ondernemers. Met het bijkomende gevaar dat opnieuw weer personeel gaat vertrekken.
In Portugal, waar hij woont, is er nauwelijks nog corona. Maar liefst 98 procent van de bevolking is gevaccineerd.
Ik snap niet zo goed waarom de restaurants bijvoorbeeld niet tot 22 uur open mogen blijven. Zou dat echt een verschil maken in ziekenhuisopnamen? Ik kan het me niet voorstellen. Het gaat wel erg ver dat de Nederlandse overheid nu voor de zoveelste keer ons dwingt wat we wel en niet mogen doen. Momenteel als enige land in Europa met zo’n strenge maatregelen.
Van de andere kant, die overheid had niet in actie hoeven te komen als die 28 procent gewoon had meegedaan met het vaccinatieprogramma. Het verbaast me dat er zelfs onder horecapersoneel behoorlijk wat mensen zijn, die zich simpelweg niet laten vaccineren. Die hebben zichzelf dubbel te grazen, en ons natuurlijk ook.
Ik heb respect voor de vrije keuze, maar het gekke is dat de ongevaccineerden die nu massaal in het ziekenhuis terecht komen, dan ineens niet meer praten over ‘geen vertrouwen in de medische wetenschap’. Op de ic laten ze zich dan met veel meer spul inspuiten dan anders nodig was, puur om het vege lijf te redden. En dan weten ze echt niet meer wat in die spuiten zit. Praat ik nog niet over het feit dat hart- en andere patiënten daar nu niet terecht kunnen, omdat zij er liggen met hun principes.
De discussie over 2G is ook begonnen en meteen valt het woord ‘uitsluiting’. Ik snap dat wel, dat is ook heel moeilijk, want je weigert bepaalde mensen toegang tot bijvoorbeeld horeca of theater. Is heel heftig. Maar wat willen we dan, nog een jaar in lockdown?
We discussiëren teveel in Nederland. Ik kijk niet meer naar de praatprogramma’s waar elke dag zowat dezelfde virologen aanschuiven.
Nog even en ik bel Louis van Gaal of ik een paar maanden bij hem in Portugal kan komen overwinteren. Dan neem ik wel een paar flessen Moët & Chandon mee. En een Dom Perignon voor bij het toetje.