Natuurlijk wél alcohol op de kerst- en nieuwjaarsborrel
In calvinistisch Nederland is de laatste tijd van verscheidene kanten geopperd dat het beter zou zijn als er geen alcohol meer zou worden geschonken op de komende kerst- en nieuwjaarborrels. Want, dat zou gezonder zijn en zo kan ook voorkomen worden dat bijvoorbeeld ietwat aangeschoten mannen de vrouwelijke collega’s ongevraagd in de kont knijpen. Of verbaal een rekening vereffenen die al langer openstond.
Tja, daar gaan we weer, dacht ik. Het Hollandse wijsvingertje is berucht. Zo van: pas op, wij weten wat goed voor u is. Die boodschap wordt met enige regelmaat zelfs de hele wereld overgestuurd.
Het moge duidelijk zijn, ik ben radicaal tegen dit idee om alcohol te weren van dat soort borrels. Om te beginnen vanwege het simpele feit dat je het dan geen borrel kunt noemen. Daar wordt oorspronkelijk een jenever of andere sterke drank mee bedoeld. Die wordt nauwelijks nog gedronken, maar het begrip is opgerekt tot bier en wijn, en voor de liefhebbers is ook water en ander fris toegestaan.
Terwijl je de bierbrouwer en wijnboer toch moeilijk van criminele activiteiten kunt betichten. De dubbele moraal, daar zijn we goed in.
Dat soort bijeenkomsten mogen natuurlijk geen zuipfestijnen worden en daar waar dat wel gebeurt, komen blijkbaar mensen die geen maat weten. Maar het gaat erom dat je in een ontspannen sfeer met degenen met wie je een heel jaar gewerkt hebt (intern of extern) even een babbeltje maken dat anders is dan in al die droge vergaderingen en overleg-situaties. En degene die geen zin heeft in een glas bier of wijn, die neemt lekker een glaasje water. Doe ik ook vaak, omdat ik gewoonweg bij de les wil blijven of nog met de auto naar huis moet. Maar dat beslis ik dan zelf, dat hoeft me van hoger hand niet aangemeten te worden.
Natuurlijk weet ik ook dat alcohol niet het beste spul is voor je lijf, tenminste als je er teveel van inneemt. Maar om mij heen zie ik heel wat artsen die uitermate genieten van een mooi glas wijn. Dus dan denk ik, zó rampzalig zal het toch ook niet zijn.
Wat ik veel erger vind, is dat er wel kritiek komt op de borrel, terwijl zich kennelijk niemand zorgen maakt om het gegeven dat Nederland tot de narcostaat van Europa is uitgegroeid. Daar waar je op elke straathoek drugs kunt kopen. Waar de drugsmaffia steeds meer invloed krijgt in de maatschappij. Er gaat bijna geen dag meer voorbij of er wordt ergens wel een aanslag gepleegd. Het vermoeden is groot dat dit ook de achterliggende oorzaak is van het drama in Den Haag waar vorig weekeinde zes doden vielen na een reeks explosies. We gaan zo’n beetje de Zuid-Amerikaanse kant op, maar kennelijk wordt er niet aan de alarmbel getrokken. Half Nederland vindt het niet zo vreemd om een stickie, een of ander pilletje, een snuifje of shotje te nemen. Dat het spul allemaal oor de misdaad wordt geleverd, och ja, laat maar gaan.
Maar dan wel zeveren over alcohol op de kerstborrel. Terwijl je de bierbrouwer en wijnboer toch moeilijk van criminele activiteiten kunt betichten. De dubbele moraal, daar zijn we goed in.
Nu ook weer de actie van de vroeger neutrale hulporganisatie Oxfam-Novib, onder de noemer ‘Niet in mijn naam’. Enige honderden ‘bekende Nederlanders’ spreken zich uit tegen de banden tussen de Nederlandse regering en Israël wegens de ‘genocide’ die het land zou plegen in Gaza. Alsof we die banden dus maar helemaal moeten verbreken. Daar gebeuren zeker heel ellendige dingen, maar wel van meerdere kanten. Het ligt allemaal veel gecompliceerder dan deze actie nu doet voorkomen. En waarom hebben ze niet in de actie ook niet meteen een oproep meegenomen om de Israëlische gijzelaars vrij te laten? Vergeten? Of niet zo belangrijk?
Ondertekenaars zoals Roxeanne Hazes en Katja Schuurman hebben zich waarschijnlijk niet echt erin verdiept. Als ze al weten waar die landen precies liggen. Zullen ze ooit in die regio geweest zijn om enigszins de zeer ingewikkelde situatie daar mee te krijgen?
In ieder geval kunnen zij nu meedoen aan de nationale sport, wijzen met het vingertje en de moraalridder uithangen. Dit mag wel en dat mag niet. Niet dat de wereld zich er veel van zal aantrekken.