Home > Blog Jo Cortenraedt > Brocante in het dorp

Brocante in het dorp

Het wordt druk deze zondag in het dorp. Héél druk. Duizenden menen komen dan op de ‘brocante’ af, waar een kleine vijfhonderd handelaren en particulieren hun oude spullen uitstallen. Die betalen vijf euro inleg voor hun plekje van vijf meter. Dat is nog iets anders dan de vierkante meterprijs op TEFAF Maastricht.

Maar de spullen zijn natuurlijk ook heel anders. Het gaat om een rommelmarkt. Een brocante klinkt wat chiquer, maar het komt op hetzelfde neer. Er zijn aardig wat handelaartjes die elke week wel ergens staan. Ze bieden oud servies- en glaswerk, gereedschap, langspeelplaten, spiegels, schilderijen, speelgoed, meubilair, bestek, vazen, boeken en wat dies meer zij aan.

De bewoners zien hun kans ook schoon om van oude spullen af te komen, hoeven ze geen container te bestellen.

Het klinkt misschien burgerlijk maar ik vind het wel leuk, zo’n brocante, om die stijl maar aan te houden. Om te beginnen is er oneindig veel volk in het dorp, terwijl het normaal juist heel rustig is. Dat contrast is leuk. Laatst maakten we dat ook al mee tijdens het jaarlijkse dorpsfeest, georganiseerd door ‘de jeugd’.  Die had er deze keer een heus festival van gemaakt met hippe dj’s en vooral geluidsboxen die tot in het volgende dorp te horen waren. Als je dan toevallig precies tegenover dat festivalterrein woont, dan lijkt de aarde heel even te vergaan. De ramen trillen, je hoort alleen basgeluiden die overal doordringen, slapen is geen optie. Van de andere kant, maar liefst 1500 jongelui gingen uit hun dak, ze schijnen een geweldige avond te hebben gehad.

De brocante dus. Her en der hoor je wat veelal Franse chansons uit krakkemikkige speakers komen. Er staat ook een kraampje met hamburgers. Nee, niet veganistisch, zo ver zijn ze hier nog niet.

Zo heb ik inmiddels een hele collectie aan botervloten uit vervlogen tijden

 En verder is het vooral een dag van ontmoetingen, van volk dat van overal komt. En van spullen die je leuk vindt omdat ze op deze brocante te verkrijgen zijn. Meestal voor een paar tientjes of minder. Zo heb inmiddels een hele collectie aan botervloten uit vervlogen tijden, dus zo’n porseleinen of aardewerk potjes waar je boter in kunt doen, wat mij betreft liefst échte boter. Vraag me nou niet wat ik aan al die boterdingetjes heb, ik was er niet naar op zoek, maar ik vond ze wel grappig. Voor dat geld kon ik het niet laten liggen.

Ik zie meestal ook wel wat aardewerk dat me doet denken aan de jaren dat mijn vader werkte op de Céramique-fabriek in Maastricht. Veel te hard voor te weinig geld, maar dit terzijde. De afbeeldingen staan blijkbaar in mijn geheugen gegrift, ik herken ze meteen.

Je leest dat wel eens, dat een geraffineerde kunsthandelaar op zo’n brocante een zeer waardevol schilderij op de kop weet te tikken voor een prijs van niks, omdat de verkoper niet weet wat het is. Met die verwachting loop ik niet over deze rommelmarkt. Maar hier en daar een ‘aha-erlebnis’, dat vind ik wel leuk. En verder zal het vooral wel nostalgie zijn, een verlangen naar  ‘die goede oude tijd’.  Niet dat die nou op alle fronten zo geweldig goed was, maar in dat gevoel kun je de positieve elementen naar voren halen en de rest wegpoetsen.

Komt dat zien, komt dat zien, honderden handelaren met duizenden spullen. Kijken of kopen, het maakt allemaal niet uit. Je hebt het gevoel dat je in Frankrijk bent. En dat willen we zo graag, net zoals God, althans volgens het gezegde.

 

Jo Cortenraedt

 

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu