Home > Blog Jo Cortenraedt > Genieten van de zon, mag dat nog?

Genieten van de zon, mag dat nog?

Bij vrienden zat ik deze week even overdag in de serre. De zon scheen volop, het zicht op de prachtige tuin deed wonderen. We verkeerden in de volle overtuiging dat de lente nu echt was aangebroken. Wat kan een mens toch gelukkig worden van wat simpele zonnestralen. Ik snap best wel dat mensen de zon opzoeken. Die stralen op je gezicht en je lijf, dat is een goddelijk gevoel.

Maar ja, teveel schijnt weer niet goed te zijn. Huidkanker kun je ervan krijgen. Het is ook nooit goed. Nu zijn zonnebanken nog veel erger voor de huid, want dat zijn nep-zonnestralen. Net als nep-nieuws. Niet echt dus. Wel met vervelende gevolgen.

Hoe dan ook, ik hoop toch aardig wat van de zon te kunnen gaan genieten de komende maanden, ik word er vrolijk van. Veel vrouwen die ik ken ook, de zijn dol op de zon. Willen ook graag hun kleding daarop aan passen, als de temperaturen stijgen. Maar tegenwoordig is dat geen vanzelfsprekendheid meer.

Ik las dat de gemeente Amsterdam de veiligheid van vrouwen en meisjes in de hoofdstad wil verbeteren. Ongeveer de helft van de vrouwen wordt wel eens lastiggevallen op straat, zeker als ze iets te ‘vrouwelijk’ gekleed zijn, vooral in voorjaar en zomer dus. In de leeftijd 15 tot 34 jaar is dit zelfs tachtig procent.

De gemeente zegt verschillende maatregelen te gaan nemen, omdat er vele vormen zijn van seksuele intimidatie en geweld, variërend van sissen en nafluiten op straat tot herhaald seksueel misbruik.

Dat is op zich een goede zaak, dat er actie wordt ondernomen. Maar het is natuurlijk wel heel treurig dat een hoop kerels zich kennelijk in het openbaar niet meer ten opzichte van vrouwen weet te gedragen. De gemeente Amsterdam spreekt dat natuurlijk niet uit, maar het zal voor een deel zeker te maken hebben met een cultuurverschil. We hebben meer ‘nieuwkomers’ dan vroeger, en die komen voor een belangrijk deel uit landen waar men vindt dat de vrouw van minder belang is dan de man. En vooral dat ze zich zedig moeten kleden.

Ondanks alle inburgeringscursussen krijgen die mannen dat blijkbaar moeilijk onder de pet en worden ze ook niet echt gecorrigeerd. Maar het zijn zeker niet alleen mannen uit ‘andere culturen’ die zich eraan schuldig maken. De algemene hufterigheid rukt op, ook onder de autochtone bevolking, dus ook onder de mannen. Ik vind het altijd vreemd. De vrouw staat voor mij op een soort van voetstuk. Met bewondering kijk ik ernaar als naar een wandelend kunstwerk. Dan ben je toch wel een enorme ‘loser’ als je ze op een botte manier benadert. Dan weet je kennelijk niet hoe het moet en gaat het echte gevoel van romantiek waarschijnlijk ook aan je voorbij. Die vrouwen zijn ook niet gek. Maar ze worden wel bang, dat is al erg genoeg.

Of de acties in Amsterdam veel gaan uithalen, dat betwijfel ik. Een van de maatregelen is de campagne ‘Jij staat niet alleen’. Deze richt zich op meisjes en vrouwen die te maken hebben met seksuele intimidatie of geweld. Dan krijgt die vrouw een soort vriendin als ondersteuning, via de gemeente. Goed bedoeld hoor. En horecapersoneel wordt gevraagd om misbruik in het vervolg te melden.

En er komt nog een ‘persoongerichte aanpak’, voor als het echt uit de hand loopt. Het zijn typische maatregelen uit de zachte sector. Wat ik mis is het bij de kladden pakken van al die vreselijke kerels die niet weten hoe ze een vrouw galant moeten benaderen.

Het softe optreden maakt blijkbaar ook geen indruk op scholieren. Bij een kluisjescontrole op scholen in Zaanstad werden door de politie een berg aan messen, hamers en een stroomstootwapen gevonden. Op school dus. Kinderen van pakweg 14-15 jaar. Volgens mij zijn we als maatschappij toch een beetje de weg kwijtgeraakt.

Maar er is hoop… Een feministe heeft een rechtszaak aangespannen voor ‘genderneutrale kapperstarieven’.  De vrouwen zouden in het algemeen meer betalen dan de man om hun haren te laten knippen en behandelen en dat moet volgens haar afgelopen zijn. Help! Nu weet ik uit eigen waarneming dat een vrouw vaker naar de kapper gaat, daar ook langer blijft en vanwege het veelal langere haar en de modetrends meer behandelingen wenst. Tja, en dan kost het dus meer. Of moeten alle vrouwen een kort mannenkopie laten scheren? Als dat gebeurt, vertrek ik naar de maan.

hide auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu