Maastrichts hoofdkantoor Mediahuis Limburg officieel in gebruik genomen
Met een oorverdovend kanonschot is vrijdag de verhuizing van Mediahuis Limburg van Sittard naar Maastricht officieel afgerond.
Medewerkers van Mediahuis Limburg, uitgever van De Limburger, namen begin deze maand al hun intrek in het gebouw van de Rabobank in de wijk Céramique. Het kantoorpand langs de Kennedybrug is goed bereikbaar en valt op tussen de andere kolossen door de immense krantentitel aan de gevel. De Limburger gebruikt bijna de helft van het vier-etage-gebouw, de rest is bestemd voor Rabobank-personeel.
Het hoofdkantoor van de krant is naar Maastricht verplaatst om letterlijk dichter bij het politieke en culturele nieuws uit de provinciehoofdstad te zijn. Het wordt tijdens de openingsbijeenkomst meermaals benadrukt. Algemeen directeur Maurice Ubags memoreert dat de vestiging van de Limburgse krant in Sittard, twintig jaar geleden, een compromis was bij de fusie tussen het Heerlense Limburgs Dagblad en het Maastrichtse Dagblad De Limburger. Financieel directeur Erno Loo vertelt dat het Mediahuis Limburg de laatste jaren in een ‘veel te ruime jas’ zat. ,,In het kantoorgebouw in Sittard werkte de eerste jaren ongeveer 850 mensen op 10.000 vierkante meter. Het aantal medewerkers is in de loop der jaren gedaald tot ruim 200. Het gebouw stond daardoor de laatste jaren grotendeels leeg. Toen het huurcontract afliep is besloten te zoeken naar een kleiner pand, centraal gelegen in Maastricht. Het spreekt voor zich dat de huurprijs van dit pand ook aanzienlijk lager ligt dan dat in Sittard.” Burgemeester Annemarie Penn van Maastricht is er trots op dat de Limburgse krant weer terug is in ‘haar’ stad. ,,Toen ik laatst langs dit gebouw fietste en het logo van de krant zag ,voelde het zelfs alsof de verloren dochter die weer is thuisgekomen. Media en bestuur vinden elkaar gewoon makkelijker als ze bij elkaar in de buurt zijn. Ze horen bij elkaar en dienen een gezamenlijk doel: de burger informeren,’’ verduidelijkt ze.
De feestelijke bijeenkomst vindt plaats op de loft-achtige vierde verdieping met rondom uitzicht op ‘Maastricht-van-boven’. Financieel directeur Erno Loo spreekt van de ‘creatieve etage’ met dakterras en bedrijfskantine. Een wand van mos draagt bij aan een aangenaam binnen-klimaat en er zijn luxe fauteuils om af te schakelen of juist concentratie te zoeken. Een grote massale redactieruimte, zoals in Sittard, ontbreekt in het nieuwe hoofdkantoor van de krant. Ongeveer 120 van de ruim 200 medewerkers van het Mediahuis Limburg hebben een, flexibele, werkplek in het nieuwe gebouw. Zo’n 80 van hen werken van thuis uit. Dankzij het hybride werken heeft de krant met de beschikbare 2000 vierkante meter in Maastricht voldoende werkruimte verwacht de directie. In Venlo is onlangs bovendien een klein kantoor van het Mediahuis Limburg geopend.
Presentator en schrijver Léon Verdonschot, vaste columnist van De Limburg, trapt het inhoudelijke gedeelte van de openingsbijeenkomst af met een mini-lezing over dilemma’s voor de ‘serieuze media’ nu deze fel beconcurreerd worden door nieuwplatforms met bedenkelijke journalistieke principes. In de paneldiscussie die volgt over ‘de toekomst van de journalistiek,’ gaat het over het belang van onafhankelijk en betrouwbaar nieuws maar ook over de moeizame weg naar een goed verdienmodel voor de digitale krant om die kwaliteit te waarborgen. Want alle sprekers lijken het er over eens dat de papieren krant op korte termijn verdwijnt. Boeiende thema’s voor een paneldiscussie, waarbij gelukkig niemand de illusie heeft dat er binnen 30 minuten oplossingen komen.
Als donkere wolken langs de ramen schuiven en ‘buienradar’ nog maar vijf droge minuten in het vooruitzicht stelt, haasten de genodigden zich naar het dakterras om, met een glas bubbels in de hand, te proosten op een nieuwe toekomst voor De Limburger. Een toekomst in Maastricht die begint met een krachtig startschot van het Mestreechs Rizzjemint.