Home > Branded content > Jeugdig lef in restaurant Stad 10

Jeugdig lef in restaurant Stad 10

Je merkt nauwelijks dat je voor de deur staat van het restaurant, midden in Hamont-Achel. Het is geen opvallend pand. Chef Bert Brouwers en gastvrouw Raquel Guinee zijn er tamelijk recent neergestreken, met in hun gevolg ook nog sous-chef Mart Peters. In het weekend komt er iemand bij aan de voorkant. Een klein team in een kleine zaak. Voorheen zat er een Italiaan, nu is het een strak, hip gastronomisch restaurant. Geen kostbare, maar wel strakke en nette inrichting, waarbij de zwarte vloer opvalt. Hier alleszins geen uitstraling van villa of kasteel, de loungemuziek ondersteunt het jeugdige karakter.

Niettemin heeft de chef toch al in de keukenteams van Innesto, La Source en Cuchara gestaan. Bij de amuses bespeuren we al aardig wat finesse. Zoals het cornetje met een contrastrijke avocadomousse en een tartaar van rund. En een mossel met algen en aardappelschuim met stukjes venkel – smeuïg lekker. Plus ook heel lekker zuurdesembrood… We beginnen aan vier gangen met tonijn met tomaat en basilicum, met een schuim van ponzu en ook nog sesam. Een lekker fris begin met een spel van zoetzuur en ondersteund door een vinaigrette-achtige bouillon

Gastvrouw Raquel is geboeid door kwaliteitswijnen met een geheel eigen karakter. Uit Marche krijgen we de Tuffilla 2021 Passerina – strak droog, toch aromatisch en uitgesproken eetlust opwekkend. Het tussengerecht is een stukje zeebaars met courgette en een saus op basis van yuzu, de oosterse smaak die we tegenwoordig veel tegenkomen. De saus is in ieder geval prima van c c smaak, de verse vis kundig bereid. De begeleidende wijn komt uit het centrum van België en wel van de Petrushoeve, gemaakt van de souvignier gris. Een in Freiburg ontwikkelde, resistente kruising tussen de nobele rassen seyval blanc en zahringer. De wijn blijkt verrassend smaakrijk, zeker voor een wijn van slechts 11,5%. Het gaat er redelijk relaxed aan toe deze middag. Er is niet veel volk, dat wisselt elke dag. ’s Avonds en zeker in het weekend is er meer aanloop en moeten de mouwen worden opgestroopt. De gastvrouw reageert naturel, ze heeft haar draai op deze locatie kennelijk al snel gevonden. Het stukje zomer-ree wordt begeleid door spitskool, kers en cevenne ui. De cuisson van de ree is perfect, de saus is verfijnd. Een overtuigend voorbeeld van hoe ontroerende eenvoud kan leiden tot complexiteit.

De rode wijn erbij is weer een schot in de roos. Grenache Grand Red (grenache, syrah en mourvèdre). Biologische, gloedvolle en heerlijk vlezige wijn. De keuken weet het ook bij het dessert fris en licht te houden met appel in combinatie met groene kruiden, geitenyoghurt en basilicum. Met een mooie smaakbalans. Bij de wijnkeuze komt de creativiteit en het lef weer tot uitdrukking. Je moet het maar durven om een vrijwel droge riesling als dessertwijn in te zetten (Kerstener Riesling 2020 Feinherb Mosel). Met een schone, stenige rieslingexpressie, delicate balans en minerale finale. Deze wijn bevestigt de puurheid en eenvoud van de gerechten. Dit is typisch zo’n restaurant dat nog door veel mensen ontdekt moet worden, het is nog geen gevestigde waarde. Maar dat maakt het voor de avontuurlijk ingestelde gastronomen juist spannend. Hier zit talent en de prijzen zijn in verhouding nog heel aangenaam. Niet verkeerd in deze tijden.

Menu + ruime à la carte

De formule in Stad 10 is relatief eenvoudig qua keuze. Er zijn zes gangen, maar je kunt vanaf vier gangen beginnen. Dat is dan voor € 69, de vijf gangen doen € 79 en zes gangen komen op € 89. Maar je kunt ook nog ‘ouderwets’ à la carte eten met bij voor en hoofd telkens keuze uit vier tot vijf gerechten, nogal in prijs variërend, al naar gelang de aanwezigheid van kostbare producten. De aan te bevelen wijnarrangementen komen op respectievelijk € 28, € 33 en € 38. De wijnkaart is aardig uitgebreid, met een goede spreiding tot in Canada toe, en biedt de mogelijkheid voor spannende wijnavonturen zonder een te grote aanslag op het budget.

Stad 10, Hamont-Achel (BE)

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.