Branded content

UWC Maastricht gooit internationaal hoge ogen

tekst Jo Cortenraedt
, fotografie Richard Stark

Nieuwe directeur Viki Stiebert wil de band met de regio versterken Het is alweer vijftien jaar geleden dat het United World College Maastricht geopend werd. Het is een van de achttien vestigingen wereldwijd van deze internationale school, en gezien de snelle groei én ruime faciliteiten scoort Maastricht hoog bij leerlingen en docenten. De nieuwe directeur Viki Stiebert wil er nog een schepje bovenop doen.

Het zal de sollicitatiecommissie snel duidelijk zijn geweest dat het profiel van Viki Stiebert perfect past binnen de organisatie van het United World College. Ze heeft een enorme internationale en veelzijdige ervaring opgedaan, zowel als leerkracht alsook in het management. Het zijn niet de meest voor de hand liggende oorden waar Viki Stiebert gewoond en gewerkt heeft. Opgegroeid in Hamburg is ze daarna op vrij jonge leeftijd uitgevlogen en kwam ze voor haar werk terecht in onder meer Nieuw-Zeeland, Wenen, Zürich en Panama. „Maar nergens heb ik zó dicht bij mijn werk gewoond als hier in Maastricht. Ik kan gewoon te voet komen, zalig!” Viki Stiebert straalt dynamiek en openheid uit en voelt zich als een vis in het water in het gebouwencomplex dat vijftien jaar geleden geopend werd door koning Willem-Alexander, die ooit zelf studeerde aan een van de UWC-vestigingen. De internationale school begon destijds met een paar honderd leerlingen en de ambitie was om ooit tot maximaal duizend te komen. Wat de gebouwen betreft ook meteen de fysieke limiet. Welnu, het zijn er inmiddels al bijna 950 en daarmee komt dat plafond sneller dan verwacht in zicht. „Deze baan is afwisselender dan ooit. Ik kan me hier niet alleen bezighouden met de inhoudelijke taken van het onderwijs, maar ook met de strategie naar de toekomst toe.”

DIVERS

Het profiel van UWC Maastricht met leerlingen uit meer dan honderd landen en docenten uit meer dan veertig landen bevalt haar uitstekend. „Dat internationale karakter zie je weliswaar op meerdere scholen onder die noemer, maar hier is dat toch wel heel nadrukkelijk aanwezig. En het is heel divers. De leerlingen komen niet uit een bepaalde klasse, wij zijn er niet speciaal voor de geprivilegieerde bovenlaag. Sommigen zijn kinderen van expats met goede banen, terwijl anderen bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen of heel afgelegen gebieden hebben gewoond.

Internationale school belangrijk voor het vestigingsklimaat

Uiteindelijk werken we hier aan een en dezelfde cultuur, namelijk het ontwikkelen van een brede kijk op de wereld. De missie van onze school is om onderwijs in te zetten voor vrede en een duurzame toekomst en daar draait dan ook alles om. Zowel in de lessen als tijdens de vele activiteiten die na school plaatsvinden. En waar we zeker ook voor uitkijken, is dat we niet willen polariseren. Je mag zeker je eigen mening hebben, maar je moet in debatten ook respect kunnen tonen voor de mening van een ander. We willen leerlingen de handvatten meegeven om echt iets toe te voegen, hoe klein of groot dan ook. In die zin zetten we ons in voor een betere wereld.”

Duurzaamheid en creativiteit

Kwaliteit van het onderwijs is voor Stiebert belangrijk. „Dan is het plezierig te constateren dat deze school niet alleen fors in aantal leerlingen is gegroeid, maar we starten het komend jaar ook met twee uitdagende extra programma’s voor leerlingen in de laatste twee jaar van de middelbare school. Het ene is ‘leiderschap voor een duurzame toekomst’ en het andere is een diploma voor ‘muziek, kunst en innovatie’. Die twee extra programma’s zijn ook nog toegankelijk voor leerlingen die 4 havo of vwo in het Nederlands onderwijs hebben afgemaakt. En tenslotte liggen wij qua studieresultaten internationaal gezien boven het gemiddelde.” Het programma voor muziek en kunst onderstreept volgens haar het belang dat de school hecht aan creatieve vakken, buiten de normale vakken die alle scholen kennen. „Het komt dus niet in de plaats van, maar als een uitbreiding van de mogelijkheden. En het kan passen in carrièreroutes die worden uitgestippeld met ondersteuning van onze docenten. Er zijn hier sowieso heel wat doorstromingskansen en we hebben goede contacten met bijvoorbeeld de Universiteit Maastricht, met name op projectbasis. Maar we werken ook samen met een aantal universiteiten in de Verenigde Staten die ook een internationale focus hebben.”

Donoren

Het UWC krijgt steun van een groot aantal donoren. „Dat zijn vaak individuen of organisaties die geloven in de missie van onze onderwijsinstelling en daar ook aan willen bijdragen. Dankzij hun donaties kunnen wij studiebeurzen geven aan leerlingen van wie de ouders het schoolgeld zelf niet kunnen betalen. Op die manier is UWC Maastricht toegankelijk voor iedereen en dragen we bij aan een gelijkwaardigere en eerlijke wereld. En de donateurs ook!” Viki Stiebert vindt dat Maastricht zich absoluut in een internationale regio bevindt. „Ik voel me hier midden in Europa en UWC Maastricht past daar perfect in. Zo dragen we bij aan het bieden van onderwijs voor werknemers van de vele internationale organisaties in Limburg, dat daarmee een aantrekkelijk vestigingsklimaat heeft en we motiveren onze leerlingen ook om echt iets te betekenen voor Maastricht en omgeving. Ze gaan bijvoorbeeld regelmatig zwerfaval opruimen in de stad, vrijwilligerswerk doen in een verzorgingstehuis of verwaarloosde dieren meehelpen opvangen. Maar ze doen ook wel klusjes in de horeca of bij de concerten van André Rieu. Dat is het fijne aan een stad als Maastricht. Internationaal, maar toch nog overzichtelijk en te midden van een mooie natuur.”

Discusworp 65, Maastricht – www.uwcmaastricht.nl
Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Branded content

,

UWC Maastricht

Gerelateerd nieuws