Twee generaties Dolmans Landscaping Group: extra dynamiek
Niet alle sectoren hebben te kampen met de gevolgen van de coronacrisis. Sommige branches zijn nagenoeg normaal blijven doordraaien, onder meer het groenonderhoud. Buiten kon er immers veilig gewerkt worden. Dolmans Landscaping Group, met hoofdkantoor in Bunde, is een van de grote spelers op dit gebied in Nederland en België. Daar wordt door twee generaties gewerkt aan innovatie als basis voor verdere groei.
Het is alweer de derde generatie die nu mee aan boord zit in de directie van Dolmans Landscaping Group. Claire Janssen, kleindochter van oprichter Hub Dolmans, is pas 25 maar draait toch al bijna drie jaar mee in het bedrijf, nadat ze eerst haar bedrijfskundige masterstudie had afgerond.
Haar vader Erwin Janssen leidt het bedrijf, maar geeft bewust veel ruimte aan verjonging en innovatie. „Onze samenwerking gaat op een heel natuurlijke manier. We denken vaak hetzelfde en als dat niet zo is, luisteren we wel naar elkaars argumenten. De combinatie van ervaring en nieuwe frisheid is goed voor het bedrijf, het zorgt voor een nieuwe dimensie. Je krijgt zo een nieuwe blik op het vak en op de mensen die er werken.”
Claire is net als pa een energiek en sportief persoon van het type ‘niet sukkelen maar aanpakken’. „Uiteraard heb ik me een tijd moeten inwerken, hoewel we thuis altijd wel het een en ander over het bedrijf meekregen. Ik heb een eigen takenpakket dat in het begin vooral begon op het vlak van Human Resources. Daar ben ik eigenlijk niet specifiek voor opgeleid, maar op dat vlak zag ik onmiddellijk kansen voor de verdere ontwikkeling van ons bedrijf. Juist daarom was dat heel interessant. In feite is het creëren van een Great Place to Work nu een onderdeel van mijn activiteiten. Wat ik vooral belangrijk vind, is dat ik de ruimte krijg voor nieuwe initiatieven en kan meedenken over de ontwikkeling van ons bedrijf. Ik hoef niet alleen maar de dingen te doen die pa me opdraagt. Dat zou niet passen in mijn gevoel voor ondernemen.”
Familiebedrijf
Vader en dochter zitten ook niet dagelijks bij elkaar. „We zitten verspreid omdat we door het hele land en ook in België vestigingen hebben”, zegt Erwin Janssen. „Een of twee keer per week komen we bij elkaar en voor de rest bellen en appen we veel. We zitten niet op elkaars lip. Een van mijn belangrijkste taken als eindverantwoordelijke is dat ik het contact en de Dolmans cultuur onderhoud met de mensen binnen ons bedrijf, niet alleen met de leidinggevenden. Dus bezoek ik veel werkplekken, dat vind ik heel belangrijk. En de mensen voelen dat ook, dat we een familiebedrijf zijn. Dat wordt erg gewaardeerd.”
Dochter Claire merkte in het begin wel eens een attitude bij medewerkers van ‘dat is dan de dochter’. „Dan word je toch eventjes gekeurd, of je alleen maar ‘dochter van’ bent, of dat je zelf ook wat te bieden hebt. Als ze dat eenmaal in de gaten hebben en zien dat je er tegenaan gaat, dan went dat heel snel. Vooral omdat ik vanuit HR extra aandacht ben gaan schenken aan onze medewerkers. Want dat levert extra gemotiveerde mensen op.” Zij vindt ook niet dat ze ontzien wordt bij inhoudelijke discussies. „Ik denk eerder dat m’n vader juist af en toe kritischer is naar mij toe, in zijn wens dat ik het goed doe. Dat snap ik ook wel.”
Zestig jaar
Claire heeft zich ook al een aantal doelen gesteld. „Los van de andere dingen die ik aanpak, richt ik me vooral op het binnenhalen van het certificaat Great Place to Work. Zo’n naam zegt misschien niet veel, maar er zijn allerlei voorwaarden aan verbonden waar je als bedrijf aan moet voldoen. Het betekent dat je als bedrijf heel intensief bezig bent met je medewerkers. Een ander doel is het creëren van groene gebouwen. Met onze kennis en ervaring kunnen wij een belangrijke bijdrage leveren aan natuur inclusief bouwen.”
In 2021 bestaat het familiebedrijf zestig jaar en de ontwikkeling is ‘groen’ te noemen. Inmiddels werken er zo’n negenhonderd mensen. Door uitbreidingen en overnames is Dolmans Landscaping Group in Nederland en België een bekende naam, met al haar dochterondernemingen zoals Monsdal, Wieringen Prins en Pius Floris Boomverzorging. „We hanteren wel één herkenbare Dolmans huisstijl, om het grotere geheel aan te geven”, vertelt Erwin. „Maar de bestaande lokale en regionale namen houden we overeind vanwege de goede band met de streek waar ze opereren. Die is heel waardevol.”
Duurzaam
De grootte en diversiteit van het bedrijf heeft zeker in deze tijd veel voordelen, bijvoorbeeld in de ontwikkeling naar meer duurzaamheid. „Dat is een aparte materie die heel actueel is. Wij hebben specialisten in huis als het gaat om klimaatbestendigheid, biodiversiteit en circulariteit. Dat zijn adviseurs, ecologen en biologen. We sluiten met die knowhow aan op een toenemende behoefte in de markt. Zo doen we het onderhoud van de High Tech Campus in Eindhoven, waarmee we de meest ecologische campus van Europa willen worden. Dat is een ambitieus zevenjarenplan.”
Van dergelijke innovaties kan ook Claire enthousiast worden. „Het was gebruikelijk om een nieuw geplante boom met rubber boombanden vast te binden aan een paal. Een milieuvriendelijk alternatief dat wij nu regelmatig toepassen zijn grondankers gemaakt van zetmeel. Deze vergaan na verloop van tijd in de grond. Dat lijken kleine aanpassingen, maar zo zijn er een heleboel en dan maak je daar wel het verschil mee.”
Dat geldt ook voor de toepassing van alternatieven voor bestrijdingsmiddelen. „Het woekeren van de Japanse Duizendknoop pakken we steeds meer aan met elektrocutie. Dat heeft een goed resultaat. Het vasthouden van grondwater is een ander actueel thema. We passen steeds meer technieken toe voor waterberging. Daarnaast wordt ons wagen- en machinepark meer en meer elektrisch.”
Vernieuwing
Het betrekken van alle medewerkers bij de verdere ontwikkeling van het bedrijf is een punt dat Erwin Janssen altijd al belangrijk heeft gevonden. „Daar zit veel goede en praktische kennis, dus je zou gek zijn als je die niet gebruikt. Op initiatief van Claire organiseren we nu change challenges om iedereen extra te stimuleren. Bijvoorbeeld hoe op bepaalde plekken robots en sensoren het werk efficiënter kunnen maken. Je merkt dat onze medewerkers het waarderen dat ze volop kunnen meedenken.”
Een vrouw in een toch nog tamelijke mannenwereld, dat is in landscaping een apart thema. „Dat is bij ons geen doel op zich”, vertelt Claire. „Het is zo ontstaan. Maar ik denk wel dat het een andere dynamiek kan geven.” Daar kan vader Erwin zich in vinden. „Een vrouw in de top heeft iets meer aandacht voor de mensen. Doordat het bedrijf zo gegroeid is, wordt het voor mij moeilijker om al die persoonlijke contacten goed te onderhouden. Maar nu kunnen we de aandacht verdelen en Claire staat haar mannetje wel als het erop aankomt.”
België
België is een markt waar Dolmans pas enkele jaren geleden is ingestapt, maar de groei is daar onmiskenbaar. „We oriënteren ons op Vlaanderen en hebben nu vestigingen in Lummen en Antwerpen”, zegt Erwin Janssen. „Ons principe is om daar met lokale mensen te werken die een echte band met de regio hebben en ook binnen de cultuur passen. Anderzijds wordt het wel gewaardeerd dat de Nederlandse ‘moeder’ dan de gewenste knowhow kan inbrengen.”
Op het gebied van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) heeft Dolmans altijd mee vooraan gelopen. „Onze Monsdal-bedrijven zorgen voor dertig procent van de omzet, dus dat zegt veel. MVO is voor ons geen etiket om mee te pronken, we doen dat met verve en passie, omdat we er echt in geloven. Zo doen we al jaren het onderhoud van de kastelen van de Oostwegel Collection met medewerkers van Monsdal, omdat dit een wens van de klant is. Wij begeleiden onze mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt goed waardoor ze veel voldoening uit hun werk halen.
Vooruitkijken zit in het DNA bij Dolmans Landscaping Group. „In Nederland zitten nog een paar ‘blinde vlekken’ die we nog willen invullen”, zegt Erwin Janssen. „In België ook. We willen groeien, maar wel goed in control blijven.”Die ambitie is Claire op het lijf geschreven. „Wij investeren veel in de opleiding van onze mensen via masterclasses en coaching. Want als zij het beste uit zichzelf halen, kan gefocust worden op de dingen die écht belangrijk zijn voor onze klanten.”