Branded content|Mode en Beauty

Ton sur Ton Maastricht

tekst Sanne Tummers
Het is eigenlijk net als bij muziek. Dat ene nummer dat je herinnert aan een fijne vakantie, die ene persoon of een bepaalde periode in je leven. Zo werkt het ook met geur. Je ruikt iets en je gedachten dwalen af naar dat ene moment, een mooie herinnering en die ene plek. Het is precies dat wat Maastricht Marketing op het idee bracht om een eigen geur voor Maastricht te ontwikkelen. Een geur die je meeneemt naar dat fijne gevoel dat de stad Maastricht oproept. Want, als er één stad is die je zintuigen prikkelt, dan is dat Maastricht wel. Of ben ik nu heel erg bevooroordeeld? Vergeef me.

Maar neem Maastricht op dit moment.  De kerstverlichting verdwijnt uit de straten en maakt plaats voor een keur aan bonte kleuren voor carnaval (zó fijn op deze best vaak grauwe, nog te donkere winterdagen).  En zo ook de klanken, van magische sfeermuziek naar een ‘Boonte Störm’ van Zaate Hermeniekes die nu al met regelmaat door de straten trekken in afwachting van carnaval. En als straks de confetti wordt opgeveegd, maken we ons op voor TEFAF. Voor mij onlosmakelijk gekoppeld aan het begin van de lente. En zo gaan alle seizoenen hier in de stad gepaard met een keur aan kleuren, smaken en tonen.  En geuren dus.

Geuren die samen symbool staan voor het goede leven in Maastricht en de inspiratiebron zijn geweest voor Ton sur Ton Maastricht. Het Maastrichtse parfum dat in november gelanceerd werd. Het klinkt allemaal heel mooi, maar hoe verwerk je dat dan allemaal in één flesje? Dat is dan nog wel een ander ding, beaamt ook Leontien Mees, directeur Maastricht Marketing. ,,Wat een bijzonder proces was dat! Samen met de Maastrichtse geurontwerper Tanja Schell zijn we op zoek gegaan naar alle smaken, verhalen, stijlen die zo aan deze stad verbonden zijn. Die hebben we getracht samen te brengen in een parfum. Het was een proces van zoeken, kiezen en balanceren.”

Het parfum is, aldus Mees, uiteindelijk opgebouwd uit vijf verschillende akkoorden of nog beter: ‘geurtonen’. ,,Elke toon vertegenwoordigt een eigen verhaallijn uit de stad.”

Het is dus ook niet één geur, maar een geur die gaandeweg verandert als hij in contact komt met je huid en je meevoert door de stad, haar verleden en het heden. Van een kruidig specerijenakkoord dat verwijst naar traditionele lekkernijen uit de Maastrichtse keuken. Naar lindebloesemextract, heel fris en honingzoet. Langs een vleugje exotisch en zacht fruit met een knipoog naar de vruchtbare grond en het Heuvelland.

Ton sur Ton is daardoor dus beslist allesbehalve een alledaags parfum, als je het mij vraagt. Hoe die dan ruikt? Na mijn ‘bloemlezing’ van hierboven zou je misschien verwachten dat het een heel bloemige, fruitige en zoete geur gaat. Maar dat is het dus niet. Want als je even wacht, verandert de geur gaandeweg en ruik je ook een vleugje suède. Leer? Ja! Een toon die volgens Leontien en geurontwerper Tanja symbool staat voor ambacht en het werk van het leerlooiersgilde in het verleden in de stad. Die suède en specerijtonen zorgen er ook voor dat Ton sur Ton een uniseks parfum is, en dus door ‘hem’ en ‘haar’ gebruikt kan worden. Ik houd ervan. Persoonlijk mag een geur voor mij wel een tikje stoer en stevig en zijn. Liever dan heel zoet en bloemig.  Bovendien past ook dat heel goed bij het Maastricht van nu als internationale (studenten)stad waar hippe hotspots en historische highlights perfect samengaan. Dus hoe het ruikt? Nou, naar het goede leven. Gewoon, naar Maastricht.

O ja en ook leuk: Ton sur Ton ruikt niet alleen naar Maastricht, maar is ook een product dat helemaal 100% Made in Maastricht is. Van geur tot kleur. Van verhaal tot verpakking. Verschillende creatieve ‘geesten’ uit Maastricht werkten eraan mee. En, er komt nog meer want Ton sur Ton Maastricht is meer dan alleen een parfum. Het is een complete geurlijn. Zo werd in november naast het parfum al een hand & bodywash uitgebracht onder de naam Épices. In de komende tijd zullen ook van de andere geurtonen aparte producten verschijnen.

Ton sur Ton Maastricht is te koop bij Bijenkorf Maastricht en het Maastricht Visitor Center. Kijk op tonsurtonmaastricht.nl voor meer info.

Deel dit artikel:

Gerelateerd nieuws