Home > Branded content > Private Banking: ‘in ons contact gaat het om wezenlijke zaken’

Private Banking: ‘in ons contact gaat het om wezenlijke zaken’

Bij Private Banking draait alles om vertrouwen. Je wilt elkaar kennen. Daarom vroegen we Bart van Zijl, manager Private Banking en Joost Frantzen, directeur Private Banking Limburg, van Rabobank zicht voor te stellen. Ze kozen daarvoor allebei een kunstwerk dat hen persoonlijk raakt.

„De keuze voor een kunstwerk is heel persoonlijk. Het moet je raken”, vertelt Bart. „Het contact met onze klanten is al net zo persoonlijk. Wij praten met hen over zaken die er echt toe doen. Wat vinden zij belangrijk in het leven? Je wilt samen tot de kern komen. Onze gesprekken gaan vaak diep. Een groot vertrouwen in elkaar is daarvoor een voorwaarde. Laatst zei de echtgenote van een klant: ‘Als er iets met mijn man gebeurt, dan bel ik jou, Bart’. Dat vind ik een mooi voorbeeld van vertrouwen in mij. In ons contact gaat het niet alleen om cijfers, het gaat om wezenlijke zaken. Om de invulling van je leven. Om de toekomst van jou en de mensen die je lief zijn. Dat bespreek je niet met iedereen. In dergelijke gesprekken laat je allebei zien wie je bent en waar je voor staat. Dat doe ik ook bij de keuze van het kunstwerk dat ik hier toon. Dit is geen kunstwerk dat je in een galerie zult tegenkomen. Het is een dierbare herinnering aan een vakantie met mijn gezin. Ik heb deze foto zelf gemaakt. Het is mijn zoon Storm. Zijn vrolijkheid en onbevangenheid raken me elke dag opnieuw. Als ik deze foto zie, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Een ander zal misschien zeggen dat de foto in technisch opzicht niet klopt. Maar ik vind dat niet belangrijk. Het gaat mij om het gevoel dat deze foto bij mij oproept. Gevoel én vertrouwen zijn ook het belangrijkst in je relatie met de klant.”

Bart van Zijl

Veerkracht en transitie

Zo zonnig als de foto van Bart is, zo ‘somber’ is het schilderij dat Joost heeft uitgekozen. „Mijn vader werkte vroeger bovengronds bij de mijn. Hij heeft dit schilderij in 1967 laten maken door de Heerlense schilder Eugène Quanjel. Na het overlijden van mijn ouders wilde niemand het schilderij hebben. Ik vond dat het in de familie moest blijven. Sinds kort hangt het bij mij; iedereen die het ziet, zegt er iets over. Er ís ook veel over te zeggen. Dit schilderij staat voor mij voor mijn afkomst, voor een stuk Limburgse historie, maar ook voor transitie en veerkracht. Heerlen was ooit heel welvarend, kende een moeilijke periode en is nu weer aan het opkrabbelen. Kolen maken plaats voor kennis, voor data, kunstmatige intelligentie. De regio vindt zichzelf opnieuw uit, kleurde van zwart naar groen. Een lange historie, vernieuwing, de veerkracht om onze coöperatie steeds opnieuw inhoud te geven. Ik zie het ook terug bij de Rabobank. Wij lopen als coöperatieve bank voorop om bij te dragen aan maatschappelijke vraagstukken, zoals het klimaat en duurzaam ondernemen. Daar nemen we onze klanten, met wie we vaak al generaties lang een relatie hebben, in mee. Als private bankers zijn wij ook in transitie. We blijven de traditionele Private Bank, maar we zijn eveneens de innovatieve Private Bank. Richtten we ons voorheen vooral op vermogen, nu kijken we breder. We willen ook iets betekenen voor de ondernemer die zijn vermogen in zijn bedrijf heeft zitten en voor de woningbezitter in het hogere segment. Ook hen kunnen we helpen om vermogen op te bouwen. Daarnaast maken we goed gebruik van technologie. We hebben een Private Banking-app die exclusief toegang geeft tot een persoonlijke desk voor dagelijkse bancaire vragen. Bijvoorbeeld over je online Rabo Financieel Plan.” Bart: „Technische innovatie zorgt ervoor dat we onze klanten prettiger en sneller kunnen bedienen. Daarnaast helpt technologie ons om meer tijd over te houden voor de klant. Die mix van traditie en vernieuwing wordt zeer gewaardeerd.”

Joost Frantzen

Van wieg tot graf

Bij Private Banking gaat het om veel meer dan beleggen. Bart: „We kijken van de wieg tot het graf naar je hele financiële cyclus. Samen gaan we na met welk doel je je vermogen wilt laten groeien. Wil je eerder stoppen met werken? Je bedrijf overdragen of verkopen? Dáár passen we je financieel plan op aan. Maar we kijken ook naar minder leuke scenario’s. Hoe wil je het regelen als je ziek of wilsonbekwaam wordt? Juist voor het bespreken van dergelijke onderwerpen is een vertrouwensband essentieel. Als trusted advisor kunnen we je volledig ontzorgen.” Joost: „Het fijne van ons team is dat we elkaar heel goed aanvullen. Ons team bestrijkt heel Limburg, we hebben allemaal onze regio-specifieke achtergrond en cultuur, ook daardoor kunnen we goed bij onze klanten aansluiten.” Bart: „Want ondanks alle technologische mogelijkheden blijft persoonlijk contact het belangrijkst. Pas als de klant de mens achter de medewerker kent, krijg je de band die nodig is om erachter te komen wat de klant echt wil.”

rabobank.nl/particulieren/private-banking

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.