Home > Branded content > Investeren in een recreatiewoning

Investeren in een recreatiewoning

Vastgoed in de vorm van een tweede vakantiehuis is in trek. In het MECC Maastricht vindt dan ook voor de derde keer de Second Home Beurs plaats. Op 25 en 26 januari staan er ongeveer tachtig makelaars, projectontwikkelaars en andere deskundigen uit binnen- en buitenland klaar voor advies. Want wie wil investeren in een recreatiewoning, doet daar juist ten tijde van een lage spaarrente goed aan. Plus het aanbod is omvangrijk.

Het grote verschil met andere beleggingen is dat je kunt genieten van je huis terwijl je spaart: beter zitten op je eigen terras dan op je geld, aandelen of bitcoins. De helft van alle gekochte vakantiehuizen is louter voor eigen gebruik: door rendement te halen uit een waardevast tweede huis, is dat een alternatieve investeringsvorm voor een bankrekening met een lage rentestand. Want elke keer terugkeren op je favoriete plek terwijl je er ook nog geld mee spaart, is niet bepaald een straf. Maar niet iedereen die erover nadenkt in een recreatiewoning te investeren heeft zin om telkens naar dezelfde plek terug te keren, vooral niet als deze zich in het buitenland bevindt. „Dat dat ook echt moet, is een veelgehoorde misvatting,” vertelt Vincent Peek, marketing manager van Second Home Expo. „Uiteraard zijn er talloze mogelijkheden om te investeren zonder dat je er steeds heen hoeft. Een klein percentage van de kopers koopt zelfs puur als investering en zal de woning niet of nauwelijks gebruiken. Het gaat hen dan puur om het rendement dat ze kunnen halen uit verhuur, juist ook in het buitenland. En dat besteden ze volledig uit aan verkopende partijen met verhuur-concepten.”

Locatie cruciaal
Voor de aanschaf van een tweede huis, bedoeld voor recreatie, gaf de Nederlander in 2018 gemiddeld € 238.000 uit. De keuze is enorm, dus zelf een rondje rijden door Zuid-Spanje, op zoek naar verkoopbare objecten, heeft volgens Peek weinig zin, tenzij je dat puur ter oriëntatie doet. Of je nou een tweede huis als waardevaste belegging voor eigen gebruik koopt of (een gedeelte van de tijd) verhuurt; in beide gevallen is de locatie van het object de meest cruciale factor voor een goed rendement. „Bij verhuur misschien nog wel extra belangrijk: de huurder wil natuurlijk op de eerste rij zitten, in een populair gebied. Een iets grotere investering aan het begin, maar de huurinkomsten zullen daardoor een stuk hoger liggen. Juist dan is het ook belangrijk dat het een kwalitatief goede woning is, aan binnen- én buitenkant, en veel voorzieningen heeft. Als je in je eigen huis wil verblijven, is agendabeheer een belangrijke factor. Veel van onze bezoekers zijn de zogenaamde empty nesters: de kinderen zijn de deur uit en men is niet meer gebonden aan schoolvakanties. Bij het verhuren van hun vakantiehuis kunnen ze zich makkelijk schikken door buiten de schoolvakanties om te gaan. Dat levert echt veel meer op.”

Spanje en Zeeland populair
Met name in Spanje is het (nog steeds) het meest populair om te investeren in een tweede huis, veel populairder dan bijvoorbeeld in Frankrijk. „In Spanje, met name in de Costa Blanca, is er relatief veel plaats om te bouwen en zijn er veel nieuwbouwprojecten. En juist op vakantie willen mensen voorzien zijn van alle comfort en vooral zelf kunnen bepalen hoe hun nieuwe huis eruit komt te zien,” aldus Peek. Daarnaast is juist deze zonnige regio, met haar heerlijke paella’s, goed te be-reiken met wel vier lowcost airlines. Een andere reden is de politieke onrust in Turkije: kopers zoeken een andere bestemming en Spanje biedt een goed alternatief. En wie niet in Spanje koopt, maar bijvoorbeeld toch in Italië of Frankrijk, is Peeks ervaring, doet dat vaak eerder uit een bepaalde voorliefde voor dat land. „Ze komen er graag voor die overheerlijke pasta of de echte croissants.” Binnen Nederland is Zeeland het meest booming. Volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars steeg het recreatieve woningaanbod daar in 2018 met maar liefst 44%, vanwege het groot aantal nieuwbouwprojecten aan het Veerse Meer. Samen met Noord-Holland en De Veluwe vormen zij het deel van Nederland met het grootst aantal recreatiewoningen.

Exclusief voor lezers van Chapeau Magazine geeft de Second Home Beurs gratis tickets weg. Ga hiervoor naar secondhome.nl/tickets en voer de code 3CHA8P in.

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu