Home > Branded content > Maastricht Store voor bewoners en bezoekers

Maastricht Store voor bewoners en bezoekers

Unieke, luxe producten en cadeaus van gevestigde namen en creatieve makers haal je vanaf nu bij de gloednieuwe Maastricht Store. Alle, zeer uiteenlopende, producten hebben één ding met elkaar gemeen: ze hebben een link met Maastricht en de regio.

Van stadhuis tot poppentheater

Bij een nieuwe winkel gaat het vaak meteen over de producten. Echter, in het geval van de Maastricht Store is het winkelpand minstens zo belangrijk. Die bevindt zich namelijk in de kelder van het Maastrichtse Dinghuis, een locatie die menig Maastrichtenaar zich herinnert als de Poesjenellenkelder van Pieke Dassen of het VVV-kantoor. Toch is het pand, gelegen op de kruising van de Grote Staat, de Kleine Staat, de Jodenstraat en de Muntstraat, veel meer dan dat. Het is het gerechtsgebouw waar men dingde, ofwel rechtsprak, vanaf 1377. Daarna was het een gevangenis, met donkere cellen en een martelkamer. In willekeurige volgorde was het een lesruimte, een repetitieruimte, een sociëteit, het stadhuis en een kantoor. Zo huisvestte de Maastrichtse Telephoon Maatschappij er zijn burelen, later trok de Kamer van Koophandel erin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat logischerwijs de Luchtbescherming er, want het was toen nog het hoogste gebouw van de stad. Den Denchuys, zoals het Dinghuis vroeger heette, heeft vele bestemmingen gekend.

Maastricht Store

Om die reden wordt het Dinghuis ook wel het ‘gebouw met duizend verhalen’ genoemd. Dankzij de Maastricht Store komt daar nu nóg een verhaal bij. Vanaf heden huist er in die beroemde, beruchte, historische, iconische kelder een winkel die doet wat het Dinghuis altijd al doet: het vertelt de verhalen van de stad. Dit keer niet door middel van martelwerktuigen of poppenspelers, maar via unieke, bijzondere producten die op wat voor manier dan ook een link hebben met Maastricht.

Met de store slaat Maastricht Marketing als toegewijde gids van de stad een nieuwe weg in. „Twintig jaar geleden stapten mensen binnen bij het VVV-kantoor omdat ze een hotel wilden boeken in de stad”, vertelt Marnix van Wijk, senior project manager van Maastricht Marketing. „Vanwege de veranderende informatiebehoefte evolueerden we naar het Maastricht Visitor Centre. Nu wordt het de Maastricht Store, waarmee we ons naast visitors ook op locals richten. We zijn en blijven een gids van de stad. Alleen vertellen we nu de verhalen van de stad via de producten die we verkopen. Thema’s die belangrijk zijn voor Maastricht, zoals de gastronomie of het werk van creatieve makers, worden hier geëtaleerd.”

Oude en nieuw

Daarom kun je de Maastricht Store zien als een podium voor sjieke spölle van gevestigde namen zoals Blanche Dael (koffie), de Bisschopsmolen (vlaaipakketten) en Adriaan de Smaakmaker (jam, mosterd en stroop). Maar ook nieuwe namen van creatieve makers zoals Dick’s Don’t Lie (pins, buttons en kaarten), 11:11 Spirits (alcoholvrije gin), Milan Palma (accessoires van leer), Teleurque (servies) en Pierre Maastricht (textiel). Nog een favoriet: de kaars in de vorm van Onze-Lieve-Vrouwebasiliek.

„In de Maastricht Store brengen we oude authenticiteit en nieuwe creativiteit samen. Dat weerspiegelt wat de stad Maastricht zo mooi maakt”, vertelt Van Wijk. Daarmee is de Maastricht Store een speelse, niet-commerciële, aanvulling op de positionering van Maastricht als (internationale) cultuurstad. De verdiensten worden direct terug geïnvesteerd in de stad, bijvoorbeeld voor campagnes voor doordeweekse verblijven en andere kwaliteitsverblijven. Zodoende blijft Maastricht Marketing doen wat het altijd al doet: het gidst mensen door de stad en regio, via campagnes, via rondleidingen en via de winkel.

Volwaardige concept store

Maar hoe zet je een nieuw concept neer in een monumentaal pand uit 1377? In 1749 mocht architect François Soiron dat trucje al eens doen. Hij verwijderde de dubbele trap aan de voorzijde nota bene. Nu, 274 jaar later, is de hulp ingeroepen van (binnenhuis)architect Maurice Mentjens. Hij richtte zich louter op de binnenkant, zoals hij eerder deed bij Museum W in Weert en modeboetiek Labels in Sittard. Mede dankzij hem is de Maastricht Store een charmante verhalenverzamelplaats, waar het interieur net zo mooi is als de spullen. En daarom dingt de Maastricht Store prima mee als volwaardige concept store.

Kleine Staat 1, Maastricht (NL) – maastrichtstore.com

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.