Home > Branded content > Ook in 2023 met een gerust hart kopen én verkopen

Ook in 2023 met een gerust hart kopen én verkopen

‘De huizenmarkt stort in’, aldus alarmerende krantenkoppen in het eerste kwartaal van 2023. Niet zo gek, als je bedenkt dat de vraagprijzen op landelijk niveau dalen, de hypotheekrentes stijgen en de tijd van overbieden ver verleden tijd lijkt. Maar is dat allemaal echt slecht nieuws? Bibi Wijnants en Luc Huynen van PH Exclusive Real Estate vinden van niet. Ze vertellen je graag hoe je als koper of verkoper flexibel meebeweegt met de continu veranderende huizenmarkt.

„Laten we vooropstellen dat de huizenmarkt zeker niet aan het instorten is”, zegt Luc. „De veranderingen in de huizenmarkt mogen dan gezien worden als dalende trends, maar dat komt vooral omdat we ze vergelijken met de ongekend hoge prijzen én historisch lage hypotheekrentes van de afgelopen jaren.” „Maar kijk je naar de jaren daarvoor dan zitten we nog steeds enorm laag in rentes en hoog in prijzen”, voegt zijn collega Bibi toe. „Het is veel realistischer om te zeggen dat de huizenmarkt stabiliseert.” De continue fluctuatie in de woningmarkt mag dan ogenschijnlijk invloed hebben op de koop of verkoop van een huis, er is absoluut geen reden voor paniek: onder de streep blijven de maandlasten voor de koper immers ongeveer hetzelfde. „En als je een rente van een eerdere hypotheek mee kunt overnemen, dan zit je er als koper momenteel zelfs erg warm bij”, licht Bibi toe.

Voor verkopende partijen zou je kunnen stellen dat er momenteel minder te verdienen valt aan de verkoop van een huis, maar ook dat is relatief. Luc: „Waarschijnlijk verkoop je om te verhuizen naar een nieuwe woning. Je verdient misschien wat minder aan je woning, maar je betaalt ook minder bij de aankoop van je nieuwe huis. Ook daarbij geldt dat het mee overnemen van je bestaande, lage hypotheekrente voordelig kan uitpakken.” Wil je als verkoper ervoor zorgen dat je huis zijn waarde behoudt of misschien zelfs in waarde groeit? Dan zou het slim kunnen zijn om te investeren in het verduurzamen van je woning. Zeker met de hogere energieprijzen betaalt die investering zich gegarandeerd terug.

Benieuwd wat de veranderingen in de woningmarkt voor jou betekenen? Bibi en Luc helpen je graag om daar achter te komen.

ph-exclusiverealestate.com

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.