Home > Branded content > Texels lam: het hele jaar door eerlijk en verantwoord vlees

Texels lam: het hele jaar door eerlijk en verantwoord vlees

Veel mensen denken dat goed lamsvlees uit eigen land alleen verkrijgbaar is in het voorjaar. Maar het befaamde Texels lamsvlees is het hele jaar door verkrijgbaar. Vers en desgewenst binnen een dag geleverd.

Wie aan lamsvlees denkt, denkt aan sappige lamskoteletjes, malse lamsfilet en niet te vergeten lamsbout, die in de meeste gevallen aan één stuk in de oven is bereid. „Eigenlijk is dat laatste jammer”, zegt Minne Goënga, ambachtelijk slager op Texel en al sinds jaar en dag erkend promotor van Texels lamsvlees, een erkend streekproduct dat bekendstaat om zijn puurheid en zijn unieke, zachte smaak. „De meeste mensen weten niet dat een lamsbout bestaat uit diverse delicate onderdelen, die je mits op de juiste wijze uitgesneden, afzonderlijk kunt bereiden. Denk aan mooie producten als lamsmuisjes en lamsbiefstukjes. Als een hele bout na de bereiding in plakken wordt gesneden, weet je eigenlijk nooit precies wat je op je bord krijgt.”

Vaak wordt gedacht dat vers lamsvlees uitsluitend verkrijgbaar is in het voorjaar. „Op de meeste plaatsen in Nederland is dat inderdaad het geval”, legt Minne uit. „In het najaar komt er bijvoorbeeld veel lamsvlees uit Nieuw-Zeeland. Maar bij ons op Texel worden de lammeren verspreid in een periode van een aantal maanden geboren, waardoor er het hele jaar vers lamsvlees beschikbaar is. Ze hebben een goed leven gehad. Maandenlang hebben ze in alle vrijheid mogen rondlopen in de buitenlucht. Doordat ze altijd vrij hebben kunnen bewegen, is het vlees erg mals en zeer verfijnd van smaak.”

Bijzonder ras

Minne Goënga is een telg uit de vierde generatie slagers. Samen met zijn echtgenote runt hij een slagerij en supermarkt in Den Hoorn, een dorp met zo’n 500 inwoners op het zuidelijke puntje van het Waddeneiland.

Bij Slagerij Goënga kun je terecht voor vlees van runderen en varkens, maar de nadruk ligt op Texels lamsvlees. „Het is afkomstig van een bijzonder ras dat niet gehouden wordt vanwege de wol, maar om het delicate vlees, dat minder uitgesproken is dan het lamsvlees dat afkomstig is uit andere delen van de wereld.”

Het lichte vlees met een subtiele smaak is met name geliefd bij mensen die het belangrijk vinden dat er op een verantwoorde manier wordt omgegaan met dieren, maar ook met de natuur en de omgeving. Dankzij het noeste onderhoudswerk dat de gretig grazende Texels lammeren dag in dag uitvoeren, wordt de natuur op het eiland in stand gehouden. „Het is een extensieve vorm van landbouw. Ook dat spreekt veel mensen aan. Belangrijk om te weten is ook dat wij niet werken met zuiglammeren. De dieren krijgen bij ons de kans om te groeien. Mensen die weleens op Texel zijn geweest, hebben met eigen ogen kunnen zien hoe gelukkig de lammetjes zijn.”

Hoge standaard

Dat steeds meer mensen het smaakvolle Texels lam ontdekken, is mede te danken aan de restaurants op het eiland, die hun uiterste best doen om de veelzijdigheid van het bijzondere vlees bij hun gasten onder de aandacht te brengen, aldus Minne. „Dat laatste werkt, want we krijgen veel toeristen in onze zaak die vlak voordat ze naar huis gaan bij ons vers lamsvlees komen kopen.”

Slagerij Goënga begon in de jaren ’70 met één lammetje per week. Dat zijn er inmiddels heel wat meer. „Wat in de loop der jaren niet veranderd is, is de kwaliteit van het product. Omdat iedereen op het eiland elkaar kent, is het vrij gemakkelijk de standaard hoog te houden en elkaar erop te wijzen als er onverhoopt iets fout gaat.”

Via een speciale app die rechtstreeks is verbonden met de slachterij, hebben Minne Goënga en zijn medewerkers 24 uur per dag zicht op het vlees dat wordt ingekocht. „We kunnen zo precies zien welke lammeren worden geslacht en van welke boerderij ze komen. Alleen dat al geeft aan dat we niet met een massaproduct te maken hebben, maar met eerlijk en verantwoord vlees. We kennen alle boeren en weten zeker dat die verantwoord omgaan met hun dieren.”

Speciale eco-boxen

Dankzij de voortschrijdende techniek is het tegenwoordig mogelijk om het hele jaar door dagvers lamsvlees in huis te halen. „In principe is het ‘vandaag telefonisch of online besteld, morgen in huis’,” aldus Minne, „al willen we daarmee eerder aangeven dat we heel flexibel zijn. Eigenlijk adviseren we altijd om tijdig te bestellen, zeker in aanloop naar de feestdagen, als het erg druk is. Ons Texels lamsvlees wordt netjes vacuüm verpakt en getransporteerd in speciale eco-boxen, die duurzaam zijn geproduceerd. In de verpakking blijft het vlees lange tijd goed in de koelkast.”

Minne en zijn mensen doen hun best om hun klanten zover te krijgen dat ze af en toe ook een minder bekend deel van het lam proberen. „Bij verantwoord omgaan met de dieren hoort ook dat mensen beseffen dat niet iedereen hetzelfde kan eten. Met alleen maar lamsfilets en lamskoteletjes doe je het Texels lam tekort. Bij Slagerij Goënga maken we van alle delen van het dier de mooiste producten, zoals lamsburgers, lamsgehakt, lamssaucijzen en niet te vergeten lamsboutspiesen. Die zijn overigens het allerlekkerst als ze heel even op de barbecue hebben gelegen en het vlees nog mooi rosé is.”

slagerijgoenga.nl

info@slagerijgoenga.nl

0222 319252

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu