Home > Branded content > Metamorfose voor Wyck

Metamorfose voor Wyck

Wyck wordt al enige tijd beschreven als hét ‘upcoming’ stadsdeel van de gemeente Maastricht. Ook fysiek heeft de wijk de laatste jaren een ware metamorfose ondergaan. Met de inrichting van het Cörversplein en de Oeverwal aan de oostelijke Maasoever kreeg de wijk recent al een flinke impuls. Sinds medio 2016 wordt ook gewerkt aan een ultramoderne, ondergrondse fietsen- en scooterstalling onder het Stationsplein. De stalling opent in januari 2018 haar deuren en vormt de opmaat voor de verdere renovatie van de stationsomgeving.

Wyck, je spreekt het uit als ‘Wiek’, staat bekend als een van de meest charmante wijken van Maastricht. Wie vanuit het Centraal Station richting de binnenstad wandelt of fietst, wordt meteen verrast door dit karakteristieke stukje Maastricht. Wyck heeft dan ook een overvloed aan historische panden, sfeervolle straatjes, hippe hotels, authentieke winkels en bruisende business.

Warm welkom
„Wyck is een stadswijk die nog steeds behoorlijk in beweging en ontwikkeling is en vormt met recht een warm welkom voor de rest van de stad,” stelt Michel Maes, adviseur van ondernemersvereniging Ondernemend Wyck. „Het station van Maastricht, dat is gebouwd in 1916, is een van de hoofdentrees van de stad. Die verdient het om kwaliteit en grandeur uit te stralen. Het huidige Wyck is voor velen − in elk geval voor de mensen die met de trein van en naar Maastricht reizen − het startpunt van een dagje Maastricht. Wij vinden het daarom belangrijk dat de openbare ruimte in Wyck net zo’n kwaliteitsimpuls krijgt als veel panden de afgelopen jaren ook hebben gehad. Dat zou een aanzienlijke verbetering van het straatbeeld geven.”

Ondergrondse fietsenstalling
„De realisatie van een ondergrondse fietsenstalling is een van de projecten die moet zorgen voor die kwaliteitsimpuls van het stationsgebied,” stelt Marijke Terpstra, projectleider en omgevingsmanager van de gemeente Maastricht. „Wat we zien is dat er steeds meer gefietst wordt in universiteitsstad Maastricht. Het fietsgebruik is de afgelopen jaren fors toegenomen: elke week verplaatsen ruim 170.000 passanten zich vanuit de stationsomgeving naar de stad en vice versa. Concreet betekent het dat op dit moment ongeveer dertig procent van alle verplaatsingen tot 7,5 kilometer met de fiets wordt gemaakt.”

Vervuild
Het gevolg hiervan is wel dat er meer fietsenstallingsplekken nodig zijn. Ook rondom het Centraal Station. Marijke Terpstra: „De stationsomgeving is steeds meer vervuild geraakt door een grote hoeveelheid fietsen die op en rond het Stationsplein worden gestald of daar rondzwerven in de vorm van weesfietsen. Om bovengronds weer een aantrekkelijk stationsplein te creëren, zónder fietsen en met meer ruimte om te verblijven, wordt er momenteel gebouwd aan een ondergrondse fietsenstalling waar vanaf begin 2018 circa 3.000 fietsen droog, veilig en − de eerste 24 uur – gratis kunnen worden gestald.”

Duurzaam vervoermiddel
De fiets is bij uitstek een duurzaam vervoermiddel en de gemeente Maastricht zet hier dan ook vol op in. Marijke Terpstra: „Door de aanleg van deze centraal gelegen fietsenstalling faciliteren en verleiden we de fietser. Dit komt enerzijds de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de binnenstad ten goede, en anderzijds ook de gezondheid van de burgers.”

Boulevardgevoel
Een mooi initiatief noemt ook Michel Maes namens de ondernemers in Wyck de binnenkort te openen stalling: „De ingang komt te liggen in de middenberm van de Stationsstraat die er straks ook volledig anders uit gaat zien. Begin 2018 wordt namelijk een start gemaakt met de herinrichting van de stationsomgeving die loopt tot aan de Wilhelmina-singel. Dit met als doel om de stationsomgeving aantrekkelijker te maken, en een gebied te creëren waar je lekker kunt flaneren. Brede trottoirs met terrasjes aan de gevel, groenvoorzieningen en bankjes om tot rust te komen moeten het boulevardgevoel oproepen. Waarbij we erop rekenen dat de bedrijvigheid en de aantrekkingskracht van dit stadsdeel nog meer toenemen.”

Hoge verblijfskwaliteit
Terpstra en Maes zijn er in elk geval van overtuigd dat het Stationsplein met de ingebruikname van de ondergrondse fietsenstalling definitief een hoge verblijfskwaliteit krijgt. „De vele fietsen verdwijnen dan van het Stationsplein. Zo ontstaat bovengronds een aantrekkelijk plein, zonder fietsen en met meer ruimte om te verblijven. Het plein vormt dan een waardige entree van Maastricht die aan-sluit bij de allure van het stadsdeel Wyck.”

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu