Home > Branded content > Bitterballen van zuurvlees, perfect gegaarde lamsrack en een healthy Magnum

Bitterballen van zuurvlees, perfect gegaarde lamsrack en een healthy Magnum

Auteur: Demy Janssen

Begin dit jaar verwelkomde Les Tables een nieuwe voorzitter en drie nieuwe leden. Met de komst van Jelle Ummels als voorzitter en Bijzonder, Brasserie Tapijn en Stadsherberg de Poshoorn is Les Tables klaar voor een nieuw tijdperk. ,,De laatste jaren is veel geïnvesteerd in de onderlinge band die ons als collectief nu heel sterk en daadkrachtig maakt. Ik denk dat het nu tijd wordt dat we als club nog meer aan de stad laten zien wat we als collectief kunnen betekenen”, vertelt Jelle Ummels. In samenwerking met Les Tables ging Chapeau Magazine op pad om de drie nieuwste leden van de culinaire vriendenclub te ontdekken.

Stadsherberg de Poshoorn
De Poshoorn werd in 2017 overgenomen door Yves Mullenders, tevens eigenaar van Stadscafé Lure en al lang betrokken bij Les Tables. De zaak, gelegen aan de Stationsstraat, vormt als het ware een warm welkom voor iedereen die met het OV de stad binnenkomt. Al sinds de jaren zeventig is de Poshoorn een van de vaste trefpunten voor de Maastrichtenaar. Dit gaat iedere dag gepaard met een aanstekelijke portie gezelligheid. Ook vanavond is het gezellig druk op het terras. Er worden speciaalbiertjes gedronken en genoten van de lokale cuisine.

De Poshoorn is de eerste zaak waar we vandaag aanschuiven. Hoewel hier een reguliere kaart met voor-, hoofd- en nagerechten (voor ontbijt, lunch en diner) gehanteerd wordt, kiezen wij voor het ‘bierspijsmenu’. Dit bestaat in twee varianten – Brand bier en Craft bier – en is ideaal voor de borrel of een ‘gezellige’ lunch. Het bierspijsmenu is ‘nieuw’ bij de Poshoorn.

Normaal gesproken bestaat het bierspijsmenu uit vier gangen. Aangezien wij hierna nog doorgaan houden wij het bij twee gangen. We beginnen de avond met een Brand Weizen en een kommetje Thaise kippensoep, lekker licht en vol van smaak. Daarna volgen de zuurvleesbitterballen met een Brand Imperator. De bitterballen doen me denken aan mijn oma’s zuurvlees, een nieuwe favoriet dus!

Alle gangen van het bierspijsmenu worden geserveerd op een houten plank. Op speciaal hiervoor ontworpen visitekaartjes staan de namen van de bieren en gerechten. Middels QR-codes op de achterkant van deze visitekaartjes kunnen gasten meer informatie verkrijgen over de gerechten of bieren die ze proeven. De presentatie van het bierspijsmenu oogt niet alleen bijzonder fraai, maar is ook erg informatief.

Tapijn
Na de eerste gang lopen we door de stad naar de rand van het Stadspark. Daar ligt Brasserie Tapijn. Een brasserie in de officiersmess van de voormalige Tapijnkazerne. In 2015 opende Tuur Huijbregts de deuren van Brasserie Tapijn. De tijdelijke culinaire invulling van het pand was onderdeel van het bestemmingsplan voor het oude kazerneterrein. Anno 2017 is Brasserie Tapijn, onder leiding van Tuur, een enorme hit en niet meer weg te denken uit de Maastrichtse horeca. Het is ook daarom dat Gemeente Maastricht heeft besloten dat Tapijn op z’n minst twee jaar langer mag openblijven dan in eerste instantie was besloten. Reden genoeg voor Tuur om zich met Brasserie Tapijn aan te sluiten bij Les Tables, zegt hij zelf. ,,Ik ben altijd betrokken geweest bij Les Tables. De grote diversiteit en samenwerking binnen de club spreken mij enorm aan. Genieten van goede producten en mooie bereidingen is een van de kernwaardes van Les Tables. Als onderdeel van deze culinaire vriendenclub wil ik Les Tables als keurmerk verder ontwikkelen, zodat iedereen, Maastrichtenaar of niet, weet dat je bij de leden van Les Tables gegarandeerd bent van een heerlijke maaltijd.”

Wij krijgen twee hoofdgerechten geserveerd. Mijn gezelschap de lamsrack met broccoli, boontjes, aardappelpuree en rode bietenchips. De lamsrack is perfect gegaard en proeft alsof hij op de green egg is gebakken. Dat is niet waar laten we ons vertellen: open vuur in een gesloten ruimte vindt Tuur iets te riskant. Bij de Tapijn gebruiken ze een planchagrill. Het resultaat is in ieder geval even smaakvol.

Op het bordje voor mij ligt een Dorade Ibiza stijl – gekruid met kruiden uit de eigen Tapijntuin. De dorade wordt geserveerd met groenten (paprika, aubergine en courgette) en bruschetta. De dorade is een special van de zomerkaart.

Bij ons hoofdgerecht krijgen we brood met olie en zout en een portie frietjes geserveerd.

Bijzonder
Onze laatste stop licht op slechts een paar honderd meter van Brasserie Tapijn. Bij Bijzonder staat Dimitra van Doremalen, eigenaresse van Bijzonder, ons al met een smile van oor tot oor op te wachten. Het is druk bij Bijzonder en het kwik is vanavond flink gestegen.

We nemen plaats aan en tafeltje op het terras, waar we net nog de laatste zonnestralen van vandaag meekrijgen. Terwijl we wachten op ons dessert valt het ons op dat we in een ontzettend sportieve wijk zijn beland. Om ons heen zien we overal hardlopers, wielrenners en wandelaars. Dit past wel bij het concept van Bijzonder denk ik.

Dimitra zet met Bijzonder namelijk in op de liefde voor goed en gezond eten. Dat betekent dat ze met veel groentes, minder vlees en vis en weinig tot geen suikers werken. Hier een dessert eten lijkt misschien niet direct voor de hand liggend. Chocolade, room en suiker zijn immers in de regel basisbestandsdelen voor een geslaagd dessert (of geldt dat alleen voor mij?!).

Niets is minder waar. Wij worden verwend met een proeverij aan desserts: bananenbrood met notenboter, chocomousse van avocado, cheesecake op basis van cashewnoten en rozenwater en een ‘healthy Magnum’. De smaken van de desserts zijn anders dan je misschien zou verwachten, dat neemt niet weg dat de proeverij aan desserts er bij ons prima in gaat!

Bij ons dessert drinken we een glaasje dessertwijn van het merk zusje, verkrijgbaar bij Ruijters & Antiek in Wyck. Na ons dessert hebben we ons buik goed gevuld. Toch stelt Dimitra voor dat we nog een kopje koffie drinken, want sinds deze week schenkt Bijzonder een eigen koffieblend. Deze gepersonaliseerde koffieblend, die Dimitra heeft laten samenstellen bij Cornelissen koffiemakers, bestaat uit koffie uit Ethiopië en Indonesië. ,,Een eigen koffie, dat past wel bij ons. Lekker eigenwijs, net zoals de rest!”, vertelt Dimitri lachend terwijl ze een kopje cappuccino en een koffie op ons tafeltje zet. Een perfecte afsluiting van een perfecte avond.

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.