Home > Blog Sander Kleikers > Renaissance van Jonas Vingegaard

Renaissance van Jonas Vingegaard

„Ik neem de bloemen wel voor je mee”, zei hij met een knipoog. Het was 4 april, mijn verjaardag. We waren in de Ronde van Baskenland. Een zonnige ochtend en een rit die Jonas Vingegaard goed zou moeten liggen. Sterallures zijn de tweevoudig Tourwinnaar totaal vreemd. Hij feliciteerde me die ochtend, en we maakten nog een leuke foto samen bij de start.

Die middag stond ik tussen de werkzaamheden door nog op een zogeheten bidonpunt. In een geel hesje nerveus met zes drinkbussen in mijn hand in afwachting van een peloton, waar ik in een paar seconden onze mannen uit moet filteren om ze te voorzien van zo’n fles.

Goed gelukt, drie raakte ik er kwijt. En opgelucht belde ik meteen daarna ploegleider Frans Maassen om dat door te geven en te vertellen dat we op koers lagen. Jonas zat namelijk fris in de voorste rijen, dat was een goed teken.

Maar Frans nam niet op, een zeldzaamheid. De aanwezige ploegdokter naast me in de auto kreeg ineens telefoon. „Het was mis, een zware valpartij, Jonas lag erbij en het zag er niet best uit.”

Meteen schakelden we in op onze telefoons, om te zien wat er was gebeurd. Jonas in de zijligging, Frans vaderlijk en bezorgd ernaast. De ambulance op steenworp afstand. Dit was inderdaad mis.

In rotvaart scheurden dokter Rolf en ik naar het ziekenhuis, waar we tot diep in de nacht aan zijn bed bleven. Hij had veel pijn, maar vertrouwde me nog toe dat dit niet bepaald zijn bedoelde verjaardagscadeau was geweest. Geen bloemen, maar een ziekenhuisbezoek.

Woensdag kwamen de bloemen alsnog. Na een afwezigheid van bijna drie maanden met bloed, zweet en tranen won Jonas Vingegaard onverwacht de 11e etappe in het Centraal Massief. Het Tourthema van de ploeg was geheel in stijl: Renaissance, wedergeboorte. En dat was het.

Jonas liet zijn emoties even logischerwijs de vrije loop. En we voelden allemaal met hem mee. Een dikke knuffel na afloop. En een knipoog. De bloemen gingen alsnog mee. Het mooiste verlate verjaardagscadeau, voor de hele ploeg. 4 april 2024 vergeet ik niet zo snel, maar 10 juli 2024 ook niet. De dag van de Renaissance van een ware kampioen, op en naast de fiets.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.