Remmingen

De wielerkalender werd deze week gepresenteerd. Nieuwe data voor de Grote Rondes en de grootste klassiekers. Mijn agenda kon dus weer worden gevuld, met potlood welteverstaan. Het is de agenda van de hoop, en veel meer wellicht ook niet.  Zelfs de Amstel Gold Race kreeg een mooi plekje, op zaterdag 10 oktober. Voor wat het waard is, het plezier maakte al snel plaats voor twijfel toen minister De Jonge alle verwachtingen temperde, door te melden dat evenementen met landelijke uitstraling voorlopig niet doorgaan zonder vaccin.  Nu heeft de Amstel zelfs internationale allure, dus vul maar in.

En toch blijf ik hopen in deze week van de hoop. Na Rutte’s persconferentie ging op woensdagavond overal de vlag uit, om op donderdagochtend weer op de rem te trappen. Die tactiek kende ik nog niet. Maar ik merk dat ik tegenwoordig niet meer zo snel juich noch in depressie-stand schiet.  ‘We zien het wel’, past bij deze tijd en mijn nieuwe instelling daarbij.

Mijn agenda kon dus weer worden gevuld, met potlood welteverstaan.  Het is de agenda van de hoop, en veel meer wellicht ook niet.

Het beste nieuws was nog dat er voorzichtige bezoekregelingen komen in de verpleegklinieken.  Ik ben zelf inmiddels ook benieuwd naar de bezoekregelingen in de intramurale zorg voor verstandelijk gehandicapten.  Sinds een paar weken help ik Koraal Media een klein handje. Koraal zorgt voor verstandelijk gehandicapten in Limburg en Brabant en heeft een professioneel opgezette radio en tv-station met geweldige mensen die daar hard aan trekken. Ik loop en denk af en toe met ze mee. Zo mocht ik vorige week filmpjes met ze maken.

En besef heel even hoe bijzonder dat is. Ouders van gehandicapte kinderen kunnen deze dagen niet in de instellingen terecht vanwege besmettingsgevaar.  En dat al bijna twee maanden niet!

Dus bedachten we om vandaag voor moederdag video’s op te nemen voor enkele moeders van de Koraal-cliënten.

Eng en onwennig in het begin. De Koraal-cliënten reageren namelijk soms wat onvoorspelbaar. Nadat ik na een aantal minuten enigszins gewend raakte, kreeg ik er ongelooflijk veel plezier in, en vooral plezier door.

Er werd gekletst, gelachen en zelfs gedanst. En wat voelde ik me daardoor juist beperkt tussen de verstandelijk beperkten. Ik zag bij hun geen gene of remmingen. Een levensinstelling waar menigeen jaloers op kan zijn, mezelf inclusief.

In deze dagen van corona zijn zij ‘gevangen’ doordat ze van de buitenwereld worden afgesloten, terwijl in werkelijkheid ze zich vrij voelen.  En wij zijn grotendeels vrij om te gaan en staan waar we willen, maar toch zo beperkt door sociale wetten, gene en remmingen.

Als we dan toch in de week van de hoop zitten, dan hoop ik op (en werk ik aan)  minder gene, meer plezier en misschien ziet er dan zelfs een occasioneel dansje in.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.