Het glas halfvol
De laatste traditionele druppel is er inmiddels gebrouwen. En de sloophamer ingezet. Het bier waar Limburg trots op is, is vertrokken uit Wijlre.
Weg van de plek waar volgens de overlevering al bijna 700 jaar het goudgele drankje vandaan komt. Het bier verdwijnt zelf niet, maar de oorsprong verandert wel. Van het Limburgse Wijlre naar het Brabantse Den Bosch of het Zuid-Hollandse Zoeterwoude. Want daar kan het groter, duurzamer en economischer.
Het besluit om ‘Wijlre te stoppen’ was een klap voor de bijna 50 medewerkers in het dorpje aan de Geul. Het ketelhuis en de omliggende panden maken straks plaats voor een groene weide. Het zal nooit meer hetzelfde zijn.
Maar het einde betekent ook een nieuw begin. Of zoals ze in Wijlre nu zeggen: een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van het eeuwenoude bier. En terug naar de oorsprong, naar het ambacht.
Nieuwe kans voor Brand Bier
Want waar in ieder geval sinds 1871 Brand Bier wordt gebrouwen, is nu een kraamkamer ontstaan. De moedermaatschappij Heineken investeerde miljoenen in de zogeheten microbrouwerij, CO2-neutraal. Waar een klein bekend merk als Imperator weer in ere wordt hersteld en nieuwe speciaalbieren het levenslicht zullen gaan zien. Ik mocht het deze week terplaatse zelf ervaren.
En als nostalgist deed het toch een klein beetje pijn. De historische plek, waar ik vroeger met mijn ouders nog wel eens eindigde op een herfstige zondagmiddag na een gedwongen wandeling. Een biertje voor mijn ouders, een zakje chips voor mijn zus en mij.
Maar de melancholie werd deze week gecompenseerd door een variëteit aan kleine nieuwe smaken. Samengesteld door een enthousiaste meester-microbrouwer, voor wie ondanks het verlies van de traditionele brouwerij, deze nieuwe kans perspectief biedt.
En wie ben ik dan om daar zuur over te doen. Het glas was weer halfvol.