Home > Blog Sander Kleikers > Veroordeeld tot het Witte Huis  

Veroordeeld tot het Witte Huis  

We waren al wat gewend de laatste jaren. Nep-nieuws, complottheorieën en de Capitool-bestorming. Maar de strafrechtelijke veroordeling van een oud-president was toch wel het absolute dieptepunt. De ‘historische uitspraak’ van een twaalfkoppige jury in New York zorgt ervoor dat alles draait om hem: Donald Trump.

Hij gaf met liefde de ene na de andere persconferentie. Hij spinde er garen mee. “De echte uitspraak wordt op 5 november gedaan, wanneer Amerikanen naar de stembus gaan”, zo zei hij haast triomfantelijk. En zo lijkt het te gaan. Probeer even dit te begrijpen: je wordt als oud-president door een jury veroordeeld in een strafzaak. En voor straf word je weer president. De Speld had het niet cynischer kunnen omschrijven, ware het niet dat dit de treurige realiteit kan zijn.

We waren al wat gewend, maar dit ongekende verhaal kent geen grenzen.

Zowel Republikeinen als Democraten proberen nu een politiek slaatje uit de veroordeling te slaan. Trump werd schuldig bevonden voor alle 34 aanklachten die tegen hem waren ingediend vanwege het vervalsen van documenten rond zwijggeldbetalingen aan pornoactrice Stormy Daniels. Zijn advocaten maakten vrijdag al bekend het juryoordeel te willen aanvechten met moties. Mocht dat niet werken, dan volgt beroep. Natuurlijk zou dat volgen, liefst tot november aan toe.

De veroordeling werd aanvankelijk met gejuich begroet door de Democraten, maar stilaan zien ze in dat het sentiment draait. Een veroordeling die juist voor extra wind in Trumps zeilen zorgt. En zo wordt de rechtszaal een politieke arena. Precies wat we niet willen. Montesquieu draait om in zijn graf. De trias politica, de scheiding der machten. Het is niks meer waard.

Vanuit de Trump Tower, met gouden kranen, werd ook nog eens opgeroepen om geld te doneren. Om de verkiezingen te winnen, dat was nu harder nodig dan ooit.

De veroordeling is niet historisch omdat het een oud-president betreft. De veroordeling wordt historisch omdat het een oud-president weer richting een nieuwe troon voert. Amerika lijkt veroordeeld tot Trump. We waren al wat gewend, maar dit ongekende verhaal kent geen grenzen.

De jury heeft gesproken, een veroordeling tot 4 jaar zitten. In een zetel in het Witte Huis.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.