Home > Blog Sander Kleikers > Prinsjesdag

Prinsjesdag

De derde dinsdag in september is nog een van de weinige dagen dat ik wel nog echt kan genieten van het talkshowgeweld in het land. Overdag had ik geen tijd, omdat ik me tijdens Troonrede kon onderdompelen in koninklijke wielersport in Vlaanderen. Maar in de avond was ik toch meer dan benieuwd naar de woorden van onze premier, uitgesproken door Zijne Majesteit.

Hij constateerde dat het maatschappelijke debat in Nederland was verhard en polariserend werd gevoerd. Dat vond ik een buitengewoon interessant gegeven. Niet zozeer die polarisatie, maar wel dat de overheid dat teleurgesteld nu moest vaststellen. Nota bene een constatering waar het zelf keihard aan heeft bijgedragen, zo niet heeft geïnitieerd! Het debat in de Kamer gaat al jarenlang veel meer over personen dan over inhoud, over partijpolitiek gelijk halen en dat koste wat kost willen bereiken. Daarbij wordt ongekend harde taal in de Kamer of op social media niet geschuwd. En een leugentje, al dan niet om bestwil, is eerder regel dan uitzondering. Niet zo heel gek toch? Dat het maatschappelijke debat daarin meegaat. Als politieke leiders elkaar grof aanvallen, afvallen en beledigen, wat verwachten we dan van onze kiezer. Het niveau is vaak bedenkelijk. En de daaropvolgende vermeende verontwaardiging of constatering dat het maatschappelijke debat verder verhardt nog bedenkelijker. Pijnlijk zelfs.

Gelukkig werd het vervolgens ook snel weer met de mantel der liefde bedekt, door te stellen dat ondanks alles we niet mogen klagen. Of: “Nederland blijft nog steeds een goed land om in te wonen”. Hoezo, wat heeft dat ermee te maken dan? En voor wie geldt dat en wie bepaalt dat? En of dat dan dus die vreselijke polarisatie vergoelijkt?! ‘Oké, we maken elkaar graag voor rotte vis uit en gaan daarbij niets uit de weg. Maar we zijn nog altijd leuk om in te wonen’.

Daar voel ik me dus helemaal niet door aangesproken. Social media is een ongekende gifbeker van haat en polarisatie. Of het gaat over vaccinatiebeleid, de vorming van een kabinet of zelfs de kleding van politici op heidagen.

De groeiende verharding kent maar geen plafond, en de verontwaardiging daarover geen bodem. Woorden van gelijke strekking las ik deze week van Volkskrant-columnist Frank Heinen en ik was het er roerend mee eens. Het lijkt normaal te worden om allerlei ongefundeerde onzin hardop te verkondigen, elkaar af te maken en het boeit ogenschijnlijk niemand. Of we laten dat niet weten.

Hoe goed we het hier ook hebben, geluk hangt wat mij betreft van veel meer factoren af. En de grootste hebben we zelf in de hand. Een beetje aandacht, respect en vriendelijkheid. Lijkt me een mooie eerste constatering voor Prinsjesdag 2022.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

pre order: Mister Michelin WERNER LOENS legt het masker af

Dé man achter de Michelinsterren in België, Nederland en Luxemburg, voor het allereerst voor de camera. Dit voorjaar exclusief in Chapeau!

pre order hier!