Home > Blog Sander Kleikers > Pinkpop-herinneringen

Pinkpop-herinneringen

Mijn moeder had een haat-liefde verhouding met Pinkpop. Ieder jaar stond de emmer met sop alweer klaar, om de plasjes en vooral de urinelucht te verdrijven. De herenmodezaak van mijn ouders in Geleen-centrum had een groot en breed portiek, zodat de potentiële klanten op hun gemak in de grote etalages konden turen. Maar het bleek eens per jaar ook een uitstekende slaapplek voor punkers (ze bestonden toch nog echt) met leren jassen, hanenkammen en bewust ongewassen lichamen, om er te slapen.

Mijn vader was zo vriendelijk om ze te wekken om 8 uur in de ochtend. Mijn moeder kwam er met een emmertje achteraan om de vele sporen te wissen. En heel soms, als alles was geprobeerd, deed dat emmertje ook dienst als wekker. Pinkpop leefde in Geleen en ik vond het fascinerend.

Ik 8 jaar, meezingend en dansend met mama op de Jamaicaanse klanken van Jimmy Cliff

Het waren andere tijden. De poorten van het burgemeester Damenpark gingen altijd open voor de buurt, vlak voor de slotact. Dus nam mijn moeder me mee aan de hand. 1984: ik 8 jaar, meezingend en dansend met mama op de Jamaicaanse klanken van Jimmy Cliff. De wiet-geur deed de rest. We genoten samen. Mijn eerste echte Pinkpop herinnering.

Inmiddels ga ik al een jaar of 30 onafgebroken. Zoveel artiesten gezien, mensen ontmoet, weersomstandigheden meegemaakt en heel veel gelachen in een sfeer van vrijheid, broederschap en ongedwongenheid.

Gisteren nam ik mijn dochter mee. Niet meer in de hand, ze is bijna 14. Met grote ogen overzag ze voor het eerst het terrein met ruim 50-duizend mensen. Met dezelfde verbazing die ik had, in 1984. Al waren het toen misschien nog geen 10-duizend. Maar je komt ineens in een totaal andere parallelle wereld terecht.

Jimmy Cliff is tegenwoordig Ronnie Flex. Niet helemaal hetzelfde, maar toch. We sloten de dag samen af met Pearl Jam. De band die ik voor het eerst zag in 1992, als 16-jarige puber. Ook toen mijn eerste editie, zonder het handje van mijn moeder.

Vandaag sla ik over. Op deze Vaderdag vertellen mijn dochter en ik samen aan mijn mama hoe we gisteren de cirkel rond maakten.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu