Home > Blog Sander Kleikers > Chefsache in Lampegat

Chefsache in Lampegat

Toen Philips uit Eindhoven wegging, was de stad in rep en roer. De eigen trots keerde de roots de rug toe om naar Amsterdam te verhuizen met het hoofdkantoor. Het was een dolksteek in de rug van de mensen die de lampen in hun hart hadden gesloten. Wat moest er nu nog van komen?

Ik dacht eraan toen ik tijdens de Vuelta in Spanje de ongoing story van DSM HQ las. Het hoofdkantoor dat de Mijnstreek verliet voor het Europese Maastricht.

Verontwaardiging over het vertrek, boosheid over de vermeende bestuurlijke achterkamertjes, laat staan de inmiddels ingetrokken subsidie. Het is allemaal best te begrijpen, maar onthoud: het kan erger. Philips ging van Brabant naar Noord-Holland. DSM blijft gelukkig voor de regio behouden. Al is dat voor de Heerlenaar een bitter schrale troost.

Maar is er ook niet ruimte voor een positiever gevoel? Het voorbeeld van Eindhoven kan een hele interessante zijn. Het vertrek van Philips leidde tot bestuurlijke chef-sache in Brainport Eindhoven. De TU, gemeente, provincie en het bedrijfsleven lieten het er niet bij zitten en creëerden samen een structureel maandelijks overleg met de totstandkoming van het Sillicon Valley van West-Europa. Met chipmachine-fabrikant ASML als enorme aanjager, met een slordige 19 miljard euro omzet. Deze week sprak ik ASML-CFO Roger Dassen erover. Roger, uit Kerkrade nota bene!

Make Heerlen (of Parkstad) great and proud again

Brainport Eindhoven is een ongekend groot en mogelijk uniek succes. Maar de veerkracht en de omdenk-module is inspirerend. Dus Heerlen: maak het een publiek-private grote chef-sache, en make Heerlen (of Parkstad) great and proud again. Kan heus ook zonder DSM. In Lampegat weten ze inmiddels al lang beter en zijn de voormalige fabrieken op Strijp-S nu zelf het hipster-center van rocking Eindhoven.

Het kan dus, Chefsache en efficiënte samenwerking in Lampegat, dus waarom niet in de Mijnstreek?

 

 

 

 

 

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.