Home > Blog Sander Kleikers > Kijken zonder oordeel 

Kijken zonder oordeel 

Wie is de vluchteling, de migrant of de expat?  En accepteer je de ene makkelijker dan de ander? Neem je een Oekraïner eerder in huis dan een Syriër? We halen ruim 100 miljoen op voor Oekraïne en stellen het MECC open, waar we de migrantenstroom door de oorlog in Syrië met angst en beven tegemoet zagen.

Ik moest in het MECC zijn vrijdag en kwam langs de zaal waar de veldbedden in allerijl stonden opgesteld. En ik zag al een paar verlaten Oekraïense families lopen. Normaal hangt daar nu een Vermeer met een Tefaf-verkocht-stipje, nu hangen er verdwaalde Oekraïense vluchtelingen. In het geel-blauwe licht, om ze nog enig gevoel van thuis te geven.

In Albert Heijn aan de Scharnerwerg in Maastricht spraken twee expat-kinderen van het United World College me aan. Of ik extra boodschappen wilde kopen, ze hielden een inzameling. Kinderen van een jaar of 10, die ook nog eens hartelijk een ‘dank je wel’ uitspraken voor een paar pakken pasta, rijst, pampers en snoep.

Prachtige saamhorigheid, mensen die iets willen doen. Maar hoe lang doen we dat? Een derde deel van de stad Maastricht komt hier niet vandaan. En uit onderzoek blijkt dat het gros zich hier ook niet thuis voelt. Soms omdat wij bij het zien van de achternaam in de sollicitatiebrief gaan twijfelen, soms omdat de taal een drempel is. Omdat we soms gek denken, eten, praten of doen. Omdat de ander anders is.

En probeer eens de waarde van migranten, expats, vluchtelingen te zien. We geven en we nemen.’

Fotograaf Tetsuro Myazaki organiseerde een boeiend experiment. In bushokjes in de stad hingen levensgrote portretten van niet-Maastrichtenaren, met de vraag: zie je een expat of een vluchteling? Want, zo blijken we erover te denken, ‘expats komen iets brengen en vluchtelingen iets halen’.

Geert Wilders pleitte voor opvang van Oekraïners. Mooi!! Maar dan moesten de Syriërs en andere ‘nepvluchtelingen’ het land uit. Hallo?!!!

Dus wat zie jij? Wie zie jij? En wie en wat wil je zien? En probeer eens de waarde van migranten, expats, vluchtelingen te zien. We geven en we nemen. We worden rijker, en leren de wereld beter kennen.

Ik kijk nu al uit naar het gesprek daarover in Debatcentrum Sphinx, dinsdagavond in de Muziekgieterij. Kijken, praten, luisteren, zonder oordeel. Worden we vast wijzer van.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.