Blog Sander Kleikers|Society

DDoS en knetos

Een dagje lullen over eentjes en nullen. Veel ongelukkiger kan je me niet maken.  Over cybersecurity, white hat en black hat hackers, malware, DDoS en andere cybershit.  Want dat is het natuurlijk. Vette shit. Het is de grote uitdaging voor de veiligheidssector van nu en vooral van de toekomst. Maar die miljoenen banen wereldwijd kunnen haast niet worden ingevuld.

En in Limburg is dat niet anders.  Dus nodigden organisaties als Accenture, Eurocontrol, Brightlands en de Politie Limburg jonge talentvolle studenten uit om kennis te maken met elkaar.  60 stuks.  Allemaal slimme handige gasten die de eerste twee zinnen van dit stukje niet zullen begrijpen.  Omdat het voor hun gesneden koek is.

Ik sprak een zogeheten white hat hacker. (Alsof u wel weet wat dat is!).  Blijkt dus een hele handige hobby-hacker te zijn die voor organisaties probeert in te breken in de systemen. Om zo nog beter voorbereid te zijn op black hat hackers (die echt voor eigen plezier, geld of soms criminele activiteiten inbreekt).

De white hat hacker sprak moeiteloos over cybersecurity.  Wat ik ertegen kon doen, vroeg hij aan mij.  ‘Uhhh, een anti-virusprogramma misschien?’

Hij keek me aan alsof ie water zag branden.   ‘Nee man! Geen social media, internet of mobiele telefoon.  Maar wonen op een onbewoond eiland, want er bestaat geen waterdichte beveiliging tegen digitale inbraak!’  Wist ik meteen waar die behoefte aan personeel vandaan komt.  Dat gaat de komende jaren echt een probleem worden.

Dus dan rest de vraag waar je ze vandaan haalt, in een keiharde en concurrerende markt.

Accenture heeft wereldwijd 450-duizend mensen in dienst, met een omzet van 40 miljard euro. Grote Amerikaanse organisatie met dus ook een office in Heerlen. En Amerikanen betalen goed, dus die liggen op koers.  

Eurocontrol dan?  Regelen de luchtverkeersleiding van alle vluchten in ons Benelux-luchtruim boven 10 kilometer hoogte. Superbelangrijk werk, zeker in deze digitale wereld van levensbelang om hackers buiten te laten. Spannend en sexy, en goed betalend! Moet dan ook wel lukken.

De politie dan? ‘Ik heb de interesse gewekt van een paar mensen, met onze technologie en intelligence’, sprak de recruiter.  ‘Maar ze weten nog niet hoe de job betaalt….’, sprak hij bijna wanhopig. En dat werd een boeiende discussie met de nieuwe generatie. Over de kneten! 

De nieuwe generatie die blijkbaar veel minder bezig is met harde cash.  Of ze nu uit New Delhi of Brunssum komen, de Filippijnen of Meerssen. Allemaal waren ze het eens.  De nummer 1 factor bij hun baankeuze is of ze daadwerkelijk iets kunnen bijdragen aan deze wereld.

Een forse ambitie. Wat tegelijkertijd ook weer gevaren met zich meebrengt. Want hoe snel zijn ze uitgekeken op hun baantje als blijkt dat hun aardse bijdrage nog beperkt is, zeker aan het begin van hun carrière.  Hoeveel mooie dromen spatten uiteen in frustratie?

Het zijn de kanttekeningen bij een bemoedigende boodschap op een avond waar de nieuwe generatie klaar staat om over te nemen.  De bonuswereld van ING werd veracht, de boreale idealen van Baudet weg gelachen.

Cybersecurity blijkt de nieuwe uitdaging om de wereld te redden.  En DDoS zijn daarmee de nieuwe knetos!

Sander Kleikers

 

Deel dit artikel:
Meer artikelen over:
Blog Sander Kleikers, Society

Gerelateerd nieuws