Home > Blog Sander Kleikers > Food for thought

Food for thought

De helft van de Nederlanders durft zich niet meer uit te spreken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Zo las ik na twee weken van grimmig debat, demonstraties en polariserende talkshow-fitties.

Veroordelen, vergelden, oog om oog en daaruit gelijk willen halen. De een nog krachtiger dan de ander, gevatter, sneller en in – de eigen ogen – vaak beter.

De vraag is waarom we überhaupt ons voor de één of de ander moeten uitspreken hier. Want waar wij in relatieve luxe verbaal oorlog voeren, vrezen kinderen in Gaza en Israël dagelijks echte munitie, kogels en raketten.

En omdat juist wij de waarde van vrijheid en vrede zouden moeten kennen (en de kwetsbaarheid daarvan evenzo in het oosten van ons continent), zou je verwachten dat gezamenlijk optrekken tegen geweld, door wie dan ook, de norm is.

De Israëlische historicus en filosoof Yuval Noah Harari zei daarover dat de regio juist nu de hulp van vrije buitenstaanders nodig heeft, voordat de crisis zich verder over de wereld verspreidt.

Belangrijk om de wereld niet slechts in goed en kwaad te verdelen

“De aanslagen op de kibboetsen en het muziekfestival en de beelden daarvan hebben een enorme psychologische impact”, zegt Harari. “Israëliërs lijden zo erg dat ze geen ruimte hebben voor andermans leed. Ze zijn psychologisch niet in staat om zich de pijn van een ander voor te stellen of te erkennen. En ik denk dat hetzelfde geldt voor de Palestijnen, dat zij ook enorme pijn lijden. En ik verwacht dat ze daardoor op dit moment de pijn van de Israëliërs niet kunnen erkennen.”

Het is daarom volgens Harari belangrijk dat buitenstaanders, “zoals mensen die in Nederland wonen”, de wereld niet slechts in goed en kwaad verdelen. “We hebben mensen nodig die nu niet zoveel pijn ervaren als wij om deze situatie te deëscaleren.”

Dus geen verdeling of gelijk halen. Maar gezamenlijk optrekken tegen oorlog en geweld. Opkomen voor de ander. Of zoals Muhammed Ali in zijn wijsheid ooit zei: “Service to others is the rent you pay for your room here on earth.”

Food for thought op deze zondag.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.