Home > Blog Sander Kleikers > Als toerist in mooie Hollandse plaatsjes 

Als toerist in mooie Hollandse plaatsjes 

Broek in Waterland, Marken of Schoorl. Die (en een stuk of wat andere) Noord-Hollandse plaatsjes bezocht ik de afgelopen drie dagen. Heel kort toerist in eigen land. Plaatsjes waar ik nog nooit van had gehoord. Middelie, Wimmenum of Groet. Ze bestaan echt.

En nog verrassend mooi ook. De toeristische dijk van Volendam, de jachthaven van Marken, de oude gevels van Edam of het sfeervolle centrum van Bergen. Goed, je moet incalculeren dat je een buitje op je kop krijgt in plaats van een zonnesteek. En uitwaaien aan het Noord-Hollandse strand is heus iets anders dan een cocktail aan de playa van Barcelona of Ibiza. Maar het geluksgevoel was er zeker niet minder om.

Samen met Rianne bezocht ik in Landsmeer haar oma van 94 jaar, die nog steeds op zichzelf woont. „Ik ga toch niet bij de oudjes in het bejaardenhuis wonen…”

Bij de koffie vertelden we over onze eigen zomervakantie, waarin we familie hadden opgezocht in Florida.

„Florida? Zo ver? Weet je überhaupt wel waar Souburg ligt, waar ik vandaan kom?” Ze lachte erbij, al kwam de boodschap goed aan. Bij zomervakantie denk je al snel aan buitenlandse zonovergoten stranden, kleine pittoreske Zuid-Europese dorpjes of – als het een keer gek kan – een lang gepland familiebezoek op een ander continent.

‘Florida?’, vroeg oma. ‘Zo ver? Weet je überhaupt wel waar Souburg ligt, waar ik vandaan kom?’.   

En hoe mooi en onvergetelijk ook, ik leerde de afgelopen dagen ook weer de schoonheid van ‘het onbekende’ in eigen land kennen.

Dus mocht je nog even kort eruit willen, probeer het eens hier. Bijkomend voordeel: er is nu zoveel regen gevallen dat de druppels echt even op zijn. De korte broek kan weer uit de kast, het gaat zomer worden volgende week.

Dus hup naar Egmond of Bergen, naar het IJsselmeer of de Veluwe. En wij, in deze regio weten ook heel goed: een tentje, stacaravan of huisje in de Limburgse heuvels of de Noord-Limburgse natuurgebieden. Je bent echt helemaal weg.

Of wellicht toch naar Oost-Souburg? Geen punt als je niet direct wist waar dat was. Ik haalde Google Maps er ook even bij. Ergens tussen Middelburg en Vlissingen. Een plekje vlakbij water, strand en leuke stadjes. Kan niet fout gaan!  Had de 94-jarige oma toch gelijk.

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.