Home > Blog Sander Kleikers > Doe Stoer!

Doe Stoer!

Wat een uilskuiken, domme gans of blinde kip! Het is mij een raadsel waarom domme acties geassocieerd worden met vogels, maar dat bleek wel deze week onder een nieuwsbericht over een GroenLinks-Statenlid in Zuid-Holland die voor de Eerste Kamerverkiezingen haar stem had uitgebracht op VOLT. Met verstrekkende gevolgen. 

 

Deze week mochten alle Statenleden in Nederland hun stem uitbrengen om zo de Senaat te kiezen. Ook Debora Fernald, kersvers Haags Statenlid. Haar afwijkende stem bleek het verschil tussen een zeteltje meer of minder in de 75-koppige Eerste Kamer van haar partij. 

 

Laat ik eerst even meegaan met de criticasters….Het is natuurlijk niet zo handig dat je als volksvertegenwoordiger stemt zonder enige kennis van zaken. Dat is je verantwoordelijkheid. Je verdiept je in de materie, kent de voors en tegens, gaat erover in gesprek (of in debat) en komt vervolgens tot een stem. “Dit kies ik, punt.”

 

Dit alles had het betreffende Statenlid niet helemaal overzien. ‘Ze zat er immers voor Zuid-Holland, dus wat zou haar ene stem voor de Eerste Kamer nu precies uitmaken’, dacht ze. Ok, niet zo slim. 

 

En dat gaf ze ruiterlijk toe ook, op de nationale tv. Ze had het onderschat, ze had het belang van de stemming niet goed gerealiseerd en had daarmee spijt van haar stem. Een goedbedoelde stem overigens. Een stem met het hart, minder met haar verstand. Geen partij-geregisseerde stem. Zij stemde niet als robot, zij stemde als mens met een verfrissende warmte voor een andere fractie. 

 

Ze kreeg de hoon van tout Nederland over zich heen. Mijn eerste zin was slechts een voorzichtige greep uit de drek die ze tot op de dag van vandaag mag afspoelen. 

Iedereen zegje gedaan, alle brave slimme toppers hebben kunnen afgeven op deze dame, uiteraard in de wetenschap dat ze zelf niks fout kunnen doen. Maar vooral in de kennelijke wetenschap dat we het al volstrekt normaal zijn gaan vinden dat iedere individuele volksvertegenwoordiger enkel collectief mag denken. Het individu telt niet, je stemt wat je wordt opgedragen. Zo is iedere stemronde snel duidelijk. 

 

En dat vond ik daarom nu net zo vernieuwend bij deze dissident, zo werd ze al genoemd door de NOS: een dissident…..Het op voorkeurstemmen gekozen Statenlid werd ook meteen uit de GroenLinks-fractie gezet, waar het sowieso al niet lekker liep. Een collega van VOLT zou haar in de Staten wel een beetje op gang hebben geholpen en zo kwam ze tot de veelbesproken steunbetuiging.

 

Ze gaat nu als eenmansfractie verder als ‘Groep Doe Stoer’. Dat vind ik dan wel weer humor. Heel Nederland roept stoer wat een domme actie dit wel niet was. En zij gaat juist stoer verder, individueel en onafhankelijk. Les geleerd en nu door! Hup Debora Fernald, geen collega’s, geen robots en daarmee geen politieke spelletjes meer. Stoer hoor!

 

show auteur

Auteur: Sander Kleikers

Sportliefhebber met een informele en informatieve schrijfstijl

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.