Home > Society > Juridische strijd om overname restaurant Beluga

Juridische strijd om overname restaurant Beluga

Bij het tekenen van het contract voor de overname van restaurant Beluga loves you in Maastricht werd er nog met champagne getoost. Maar die goede verstandhouding tussen de oude en nieuwe eigenaar lijkt voorbij. Volgende week donderdag treffen ze elkaar voor de rechtbank.

Servais Tielman, de huidige eigenaar en chef-kok van Beluga, heeft een kort geding aangespannen tegen Hans van Wolde, de vorige eigenaar. Er zou sprake zijn van verborgen gebreken, met name lekkages die al langer bekend zouden zijn geweest. Tielman zegt dat volgens experts een grote bouwtechnische ingreep nodig is, die tonnen gaat kosten.

„De leidingen in de muren en plafonds zijn waarschijnlijk al jaren lek. Het beton is gaan rotten. In de keukenvloer zitten overal hobbels. Door het vocht is er regelmatig kortsluiting en valt de stroom uit.

Bovendien daagt hij Van Wolde voor de rechter omdat die een pop-up restaurant is begonnen in het Ainsi-gebouw aan de overkant van de Maas in Maastricht. Hij beschouwt dat als oneerlijke concurrentie.

Volgens Tielman zijn er bewijzen dat Van Wolde bij de overdracht van de zaak al op de hoogte was van de lekkages, maar daar niet over gesproken heeft. „Wij vinden het vervelend dat we naar de rechter moeten maar we kunnen niet meer anders. Om alles te repareren moeten er complete vloeren en muren uit. De hele operatie gaat minstens tien weken duren. Zo lang moet het restaurant dicht. We hopen tot de zomer open te kunnen blijven en dan aan de verbouwing te kunnen beginnen. Maar ja, die kost waarschijnlijk tonnen, die kunnen en willen wij in dit stadium niet opbrengen, want de oorzaak ligt niet bij ons.”

Hans van Wolde zegt het op zijn beurt te betreuren dat beide chefs elkaar voor de rechter gaan ontmoeten. Volgens hem zijn er ‘zoals in veel horecazaken’ regelmatig wel eens lekkages geweest maar heeft hij altijd maatregelen genomen om die op te lossen.  „Ik heb afschriften van facturen van reparaties. We hebben niets verzwegen. We hebben drie jaar geleden nog een nieuwe keuken geplaatst. Er hoeft nooit iemand tegen mij gezegd dat er muren of vloeren zouden moeten worden afgebroken. Ik ben ook geen constructeur, ik ben een kok. Ik vind het allemaal overdreven, een hoop onnodig gedoe.”

Wat het pop–up restaurant betreft zegt hij dat er geen concurrentiebeding is, en dat hij geld wil verdienen om zijn personeel te betalen in afwachting van de opening van zijn nieuwe restaurant Brut 172 in Reijmerstok, die voor maart is voorzien.  „Ik heb gezien dat Beluga in december elke vrijdag en zaterdag vol zit. Prima toch. Maar dan zijn we met ons pop up-restaurant, dat alleen op vrijdag en zaterdag open is, ook geen concurrentie.”

Van Wolde zegt dat het beter zou zijn als hij er samen met Tielman mondeling uit zou komen, zonder tussenkomst van advocaten en de rechter. Maar TIelman zegt dan weer dat hij Van Wolde heeft uitgenodigd voor een gesprek over deze problemen, maar dat die uitnodiging is afgewezen.

Volgens Hans van Wolde heeft de affaire geen gevolgen voor zijn project ‘Brut 172’. Het geld dat hij voor Beluga gekregen heeft, investeert hij daarin.

Bekijk het verslag van Jo Cortenraedt voor L1mburg centraal via: https://l1.nl/l1mburg-centraal-ruzie-over-sterrenrestaurant-beluga-153902/

___________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.