Home > Blog Sander Kleikers > Winnaar in leren

Winnaar in leren

‘Een winnaar in leren’. PSV-directeur Toon Gerbrands omschreef zijn nieuwe hoofdcoach Mark van Bommel als een ongelooflijk leergierige trainer.

Van Bommel was als hoofdcoach enkel actief bij PSV Onder19. Met succes, hij maakte dat team voor het eerst sinds twee decennia kampioen.  Onder de hoede van schoonvader Bert leerde hij verder het vak bij Saudi-Arabië en Australië.

We zijn generatiegenoten, Mark en ik. Hij is een jaartje jonger.  Ik heb Van Bommel zien komen en gaan.  Uitblinker bij Fortuna, leider van PSV.  In die tijd heb ik hem een paar keer geïnterviewd.  Geen eenvoudige opgave overigens. Van Bommel neemt geen enkele vraag voor lief.  Kan spontaan een scherpe tegenvraag stellen, ultrakort antwoorden of nukkig reageren.  Zeker bij een nederlaag.  Voor een beginnende verslaggever niet altijd een feest, zo verzeker ik u.

Ik herinner me dat ie onder bondscoach Marco van Basten bedankte voor Oranje.  Ik trok daarom naar München, waar hij toen voetbalde, om een interview te maken. Kansloze missie.  Mark sprak met niemand, dus ook niet met mij.  Onder druk van de nieuwsredactie (die perse geluid wilde hebben) riep ik naar hem: ’Ga je überhaupt nog iets zeggen vandaag, Mark?’ Toen besefte ik dat blikken daadwerkelijk zouden kunnen doden….

Mark keerde weer terug op het oude nest in Eindhoven. Hij werd ouder, en daarmee milder.  Ik kwam hem vaker tegen bij wedstrijden of evenementen en leerde de zachtere kant kennen. Nog altijd zelfverzekerd, maar meer zag ik de wat ondeugende lach. Vriendelijke woorden, een grap en persoonlijke interesse. En ik zag zijn emotie bij de onthulling van het stadbeeld ter ere van Fernando Ricksen.

Mark heeft een ongelooflijk grote carrière meegemaakt. En mag bij PSV op zijn 41e instromen in de Champions League. Want daar horen echte winners te werken.

‘Is dat toch niet riskant, zo’n onervaren trainer?’ vroeg een verslaggever aan Gerbrands op de persconferentie. De ervaren directeur en oud-volleybalcoach vertrok geen spier en twijfelde geen moment.  ‘Mark is er klaar voor en dat straalt hij in alles uit.

Maar vraag hem nog maar niet, ik verwacht namelijk niet dat ie op het WK over PSV een quote gaat geven…’ 

‘Logisch’, dacht iedereen. Want Mark is een winnaar en wil eerst nog met Australië van Peru winnen en mogelijk de tweede ronde halen.

Ik dacht al een stapje verder… Als Mark echt niet wil praten, dan wil ie ook echt niet praten. Dus: adviesjvan deze kant van een ervaringsdeskundige…: Probeer het ook maar gewoon even niet. Als je leven je iets waard is…

Wat Mark is een echte winnaar, en dat heb ik dan weer geleerd.

Sander Kleikers

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu