Home > Jumping Indoor Maastricht > Paardensport in het bloed

Paardensport in het bloed

De familie Philippaerts leeft voor de paarden. Vader Ludo Philippaerts sprong decennialang op hoog niveau en nam vier keer deel aan de olympische zomerspelen. Zijn vier zoons, de tweeling Olivier en Nicola (26) en hun jongere broers Thibault (18) en Anthony (16) gooien eveneens hoge ogen in de paardensport. Nicola Philippaerts liep in augustus door een val een flinke blessure op, maar hoopt niettemin dit jaar opnieuw deel te nemen aan Jumping Indoor Maastricht (JIM). „Het is voor ons een prachtige thuiswedstrijd.”

In de paardenstoeterij van de familie Philippaerts in het Belgische Oudsbergen wordt hard gewerkt. Zadels, hooi en wortels worden druk rond gesleept en over het erf rijden ruiters op paarden. De stallen, die meer dan vijftig paarden huisvesten, zijn recent opgeknapt en zijn bijzonder goed geëquipeerd. Er is niet alleen een binnen- en buitenbak, maar ook allerlei faciliteiten moeten zorgen dat de paarden in topconditie blijven. Nicola Philippaerts wijst op een apparaat dat zich het best laat omschrijven als een loopband die je zou tegenkomen in de sportschool. „Dit gebruiken we onder andere voor paarden die een kwetsuur hebben opgelopen. Zo kunnen ze rustig rechtdoor lopen en verliezen ze, ondanks hun blessure, geen spiermassa.”

Fit
De stal van de familie Philippaerts herbergt uitsluitend toppaarden. Het prijspaard van Nicola waarmee hij deelneemt aan internationale wedstrijden – H&M Chilli Willi – staat er ook. Het grote paard met glimmende vacht probeert nieuwsgierig zijn hoofd door het hek van de stal te steken. „Het is een slim paard,” lacht Nicola. „Hij weet hoe hij het hek moet openmaken, vandaar het extra slot.” Nicola stopt het paard een wortel toe die Chilli Willi gretig opeet. Op de stoeterij van de familie Philippaerts is alles gericht op de fitheid en het welzijn van de dieren. „We gaan zoveel mogelijk met ze naar buiten, het bos in,” zegt Nicola. „Dat houdt de paarden fris en scherp. Ze voelen zich daar zichtbaar op hun gemak.”

Atleten
De symbiose die een ruiter met zijn paard aangaat is precies wat volgens Nicola de paardensport zo bijzonder maakt. Beide, zo meent hij, moeten in absolute topvorm zijn om een zo goed mogelijke prestatie neer te zetten. „Bij andere sporten ben je op jezelf aangewezen, maar in de paardensport zijn er in feite twee atleten die samenwerken. Je moet elkaar dan feilloos aanvoelen. H&M Chilli Willi is echt een uitzonderlijk paard. Het is een hengst met een geweldig karakter. Als we op concours gaan, merk ik dat hij extra zijn best doet. Je voelt dat hij er zin in heeft.” De liefde voor de paarden zit Nicola in het bloed. Hij probeerde voetbal en tennis, maar werd altijd weer verleid door de paardensport. Inmiddels springt hij, net als zijn vader, op concoursen wereldwijd. „Ik heb er nooit een seconde spijt van gehad dat ik koos voor de paardensport.”

JIM
Over Jumping Indoor Maastricht, dat dit jaar plaatsvindt van 8 tot en met 10 november, spreekt hij enthousiast. „Het is om veel redenen een prachtige wedstrijd voor mij. Om te beginnen is het een thuiswedstrijd. Wij vliegen vaak de hele wereld over om deel te nemen aan wedstrijden en dan is het geweldig om een keer aan een thuiswedstrijd mee te doen voor eigen publiek.” Over de organisatie is Nicola eveneens lovend. „Er is bij Jumping Indoor Maastricht met de komst van Frank Kemperman (directeur van JIM, red.) veel veranderd. Hij weet meer en betere ruiters naar de wedstrijd te halen, maar ook de ambiance eromheen – de stands en de randactiviteiten – is erg leuk. Het is een totaalbeleving: een mooi event in een mooie stad.”

Voetsporen
Nicola’s tweelingbroer Olivier springt ook op hoog niveau en maakt tijdens JIM eveneens zijn opwachting. Thibault en Anthony zitten nog op school, maar staan niettemin in de startblokken om in de voetsporen van hun broers te treden. Ook zij zijn er in november bij in Maastricht. „Als ik op tijd herstel van mijn blessure doe ik zeker mee. Met een beetje geluk zijn we dus alle vier op Jumping Indoor Maastricht,” zegt Nicola lachend.

Fotografie: Dirk Caremans

______________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

 

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.