Home > Limbourgeois (foto) > Toekomst smaakt naar meer bij Brightlands Venlo

Toekomst smaakt naar meer bij Brightlands Venlo

Auteur: Maarten van Laarhoven

Een ware symfonie aan vergeten groenten als feestelijk tussengerecht, de uitvoering van Darkness Rises, een schitterende nieuwe compositie van Aart Strootman speciaal voor de philharmonie zuidnederland en wervelende optredens van twee topwetenschappers, te weten Charles Spence en Mark Post. De een is hoogleraar in Oxford en auteur van de wereldwijde bestseller Gastrofysica, de ander hoogleraar in Maastricht en uitvinder van de kweekhamburger.

Leading the South, het jaarlijkse netwerkevenement van philharmonie zuidnederland, kan opnieuw de boeken in als zeer geslaagd. De bijeenkomst, die traditioneel wordt bijgewoond door flinke delegaties uit het bedrijfsleven, de politiek en de culturele sector uit zowel Limburg als Noord-Brabant, vond dit keer plaats op de Brightlands Campus Greenport Venlo, waar wetenschappers in samenwerking met het bedrijfsleven werken aan innovaties op het gebied van gezonde voeding. ‘De smaak van de toekomst’ was dit keer het veelzeggende thema van de avond.

CEO Saskia Goetgeluk van de Brightlands Campus Greenport Venlo gaf een uitgebreide toelichting op de recente ontwikkelingen op de campus. De Limburgse gedeputeerde Joost van den Akker praatte het publiek bij over de ontwikkelingen in Limburg op economisch, cultureel en technologisch gebied.

Tijdens het diner, met een speciaal ‘healthy’ menu, samengesteld door Ria Joosten Catering & Evenementen en Limburgse wijnen van het Wijngoed Thorn, werden de aanwezigen getrakteerd op lezingen van de hoogleraren Charles Spence en Mark Post. De eerste hield een uitgebreid referaat over de invloed van (klassieke) muziek op wijn en omgekeerd, terwijl Mark Post onthulde dat met de ontwikkeling van het door hem uitgevonden kweekvlees nu echt grote sprongen worden gemaakt en dat de kweekhamburger, die vijf jaar geleden nog tweeënhalve ton per stuk kostte, binnenkort voor minder dan een tientje beschikbaar zal zijn voor restaurateurs die hun gasten vertrouwd willen maken met het voedsel van de toekomst.

Het publiek maakte ook een ruimtereis van miljoenen jaren. De compositie Darkness Rises, gebaseerd op het laatste contact van de NASA met de in het grote niets verdwenen ruimtesonde Pioneer 10 in 2003, bleek intussen grote indruk te hebben gemaakt. philharmonie zuidnederland verwacht veel van het werk, waarvoor componist Strootman speciale medewerking van de NASA heeft gekregen. Het Limburgs-Brabantse orkest trekt er de komende tijd mee het land in en de kans is groot dat er ook internationaal veel belangstelling voor bestaat.

De ‘smaak van de toekomst’ klinkt in Limburg en Brabant als een klok. Of beter gezegd als een succesvol groot beroepsorkest. 

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu