Home > Society > Bronsgroene Leeuw voor gouverneurs

Bronsgroene Leeuw voor gouverneurs

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

LIVEKE, de Limburgse Vereniging voor Karnavals Evenementen, bestaat 4 x 11 jaar. Hét uitgelezen moment om de Bronsgroene Leeuw uit te reiken aan de gouverneurs van de beide Limburgen, vond men.

De Bronsgroene Leeuw is aan Belgische zijde de hoogste onderscheiding die de overkoepelende carnavalsvereniging jaarlijks uitreikt aan ‘een organisatie of persoon die zich verdienstelijk maakt’ in de ‘Vastelaovend’. Dit keer ging de onderscheiding meteen naar twee personen: de  gouverneurs van Belgisch en Nederlands Limburg. ,,Met de erkenning geeft de organisatie uiting aan het belang van de verbondenheid tussen beide provincies,“ luidt het laudatio.

Gouverneur Herman Reynders is de beschermheer van LIVEKE, terwijl collega Theo Bovens die ondersteunende rol opneemt voor de Samenwirkende Limburgse Vastelaovesvereniginge en de Bond van Carnavalsverenigingen Limburg

Limburg heeft iets met het carnavaleske getal 11. Aan Nederlandse zijde bestaan er 3 x 11 gemeenten en voorlopig telt de Belgische kant er nog 4 x 11. Na de fusie van enkele dorpen in januari volgens jaar zullen de cijfers iets anders komen te liggen.

Dat de uitreiking in het Vorstendom Maaseik plaatsvond is niet toevallig. Het is de uitgelezen plaats om dit te doen, want Maaseik is immers symbolisch verbonden met Roosteren via de Pater Sangersbrug over de Maas. Een verbond dat niet beter kan worden voorgesteld dan door de Pater Sangersknoop, een kunstwerk dat ingevlochten werd in de brug, met het veelzeggend opschrift: ‘2 Limburgen, 1 Volk!’.

,,Neem daar bij dat we als provincie dezelfde naam dragen, hetzelfde volkslied zingen en samen bij elkaar in de optochten opstappen, dan weten we het wel,” aldus LIVEKE-voorzitter Freddy Corstjens, Moest men in België de provincies afschaffen, dan pleiten wij ervoor om de beide Limburgen terug te verenigen, de landsgrens af te schaffen en het gouverneurschap als duobaan in te richten.”

Foto’s:  Sonja Coopmans (LIVEKE)

______________________________

Chapeau Nieuwsbrief
Wil jij wekelijks het laatste nieuws ontvangen over het goede leven in Limburg NL/BE? Schrijf je dan in voor onze mooie nieuwsbrief -> inschrijven <

 

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu