Home > Society > WalktosurVIEve, een fractie uit onze strijd tegen kanker

WalktosurVIEve, een fractie uit onze strijd tegen kanker

Terwijl het gros van Limburg het eerste tropische weekend van 2023 in of aan het water besteedde, haalde onze stagiaire Lynn Weegels juist in dit weekend geld op voor het goede doel. Daarvoor wandelde ze maar liefst tien uur. Een uitdagende opgave, die zij voor een heel bijzonder persoon in haar leven volbracht.

„Het is al 2,5 jaar geleden dat ik het ergste nieuws van mijn leven kreeg. Met mijn vader zat ik in het ziekenhuis te wachten op een uitslag die ons leven volledig op z’n kop zou zetten: ‘Darmkanker. Fase vier met uitzaaiingen naar de lever en het buikvlies, zonder kans op genezing.’ De lucht werd uit mijn longen geslagen en het voelde alsof mijn stem verdween. Ik durfde mijn vader niet aan te kijken, bang dat ik in tranen zou uitbarsten. Ga ik echt mijn vader verliezen?

Gelukkig is pap nog steeds bij ons. Hij vecht al die tijd, met ups en downs, tegen deze vreselijke ziekte. Mijn broertje en ik proberen hem zoveel mogelijk bij te staan, al hebben we toch altijd het gevoel dat we nog meer kunnen doen. Toen ik las over WalktosurVIEve, een wandelevenement om geld op te halen voor onderzoek naar darmkanker, wist ik dan ook meteen wat me te doen stond.

Na inschrijving heb ik meteen oproepen op social media geplaatst om te proberen ons streefbedrag te behalen. Na een week hebben we al 700 euro bij elkaar. Wat een verassing! Al het opgehaalde geld gaat naar de EnCoRe-studie in Maastricht en het Toon Hermans Huis in Heerlen. Het wandelevenement is gebaseerd op de Samenloop voor Hoop van het KWF. Door corona werd het KWF in 2021 gedwongen ermee te stoppen. Dankzij vrijwilligers van de Stichting Ginkgo Parkstad kon het evenement toch blijven voortbestaan, zij het op een andere manier. Waar men vroeger 24 uur aan een stuk doorliep, is het nu opgesplitst in twee dagen. Op zaterdag 10 juni wordt er van 12.00 tot 22.00 uur en op zondag 11 juni van 08.00 tot 12.45 uur gelopen. Mede door de locatie, het stadspark van Kerkrade, is de tijd aangepast moeten worden. Vanwege rust en dieren mag hier namelijk het ’s nachts niet te veel geluid worden gemaakt en mogen er niet zoveel mensen rondlopen. Het doel is wel hetzelfde gebleven: zoveel mogelijk rondjes lopen binnen de bepaalde tijd.

Mijn broertje, vriend en beste vrienden willen mij en mijn vader niet alleen laten lopen. Dus, als op zaterdag om 12.00u het startschot wordt gelost, beginnen we, samen met alle andere 400 mensen, aan de lange tocht. Met 30 graden, amper schaduw en de gedachte dat het tien-uur-durende evenement net pas is begonnen, is het zeker even slikken. Maar wanneer ik naar mijn vader kijk en zie hoe zelfs hij kan doorzetten -zoals hij dat al die jaren al doet- verdwijnt die ongemakkelijkheid al snel. Ondertussen staat ons sponsorbedrag op een eindstand van 1250 euro.

Voordat we allemaal even naar huis kunnen voor hoognodige rust, wordt stilgestaan bij waarom en voor wie we er zijn. Tijdens muziek en een gedicht, denken we niet alleen aan de mensen die deze ziekte hebben overwonnen of aan degenen die er nog hard tegen vechten. We denken ook aan hen die we aan kanker hebben verloren. In stilte lopen we de laatste ronde van de dag. Het stadspark is verlicht door lampionnen waar lieve woordjes en gedichtjes opstaan. Pas nu voelt het echt zwaar, want wie weet hoe vaak pap nog naast ons kan lopen? Toch duw ik die gevoelens nu even weg. We zijn er immers om te vechten tegen deze ziekte, niet om weer die tegenslag te voelen. Gelukkig weet ik mijn rug altijd recht te houden met zo’n grote doorzetter als vader. Hoewel hij niet meer beter gaat worden, zal hij nooit stoppen met vechten en ik dus ook niet.

Op zondag staan ons ook nog vier uurtjes vol wandelen te wachten, al gaan die sneller voorbij dan gedacht. Na een paar uurtjes lopen, is dan toch eindelijk de finish in zicht. Met knuffels, felicitaties en muziek sluiten we WalktosurVIEve af. Er is in totaal 22.500 euro opgehaald, waarvan 18.000 euro naar de EnCoRe-studie gaat en 4.500 euro naar het Toon Hermans Huis Heerlen. Wat een goed begin van een nieuwe traditie!

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.