Home > Blog Jo Cortenraedt > Willen we zelf als beesten het vliegtuig in?

Willen we zelf als beesten het vliegtuig in?

Willen we nog als mensen een vliegreis maken, of nemen we genoeg met een rol als beest en gaan we over tot een soort veevervoer in de lucht? Als het aan Michael O’Leary ligt, de baas van Ryanair, dan wordt het de tweede optie.

En blijkbaar vinden miljoenen mensen dat niet erg. Normaal probeert een bedrijf klanten te winnen door ze met enige charme te benaderen. Maar dat is aan deze Ier niet besteed. Hij kiest ervoor om de mensen zo hufterig mogelijk aan te spreken en dat blijkt bij een grote groep te werken.

Hoe minder service bij Ryanair, hoe meer mensen. Deze week heeft deze prijsvechter ingevoerd dat als je zo’n handkoffertje op wielen wil meenemen, notabene speciaal gemaakt voor vliegreizen, dan moet je daar extra voor betalen. En als het aan deze brutale CEO ligt, dan wordt er op een gegeven moment ook extra betaald voor een bezoekje aan het toilet. En hij zou zelfs het liefst een aantal stoelrijen eruit willen slopen om ook staanplaatsen te verkopen. De gordel maak je dan vast aan een stang. Zoals de koeien in de boerenstal dus eigenlijk.  En zoals de biggen die op weg zijn naar het slachthuis. Overigens zei O’Leary er nog fijntjes bij dat het bij een crash niet uitmaakt of je staat of ligt, je overleeft het toch niet.

Dat is nog eens leuk, zo’n baas die z’n personeel niet in dienst wil nemen, maar ze als zelfstandigen zonder pensioenrechten inhuurt en hen verplicht de eigen boterhammen mee te brengen.

Je zou zeggen dat geen mens nog met zo’n maatschappij wil vliegen, maar de werkelijkheid is anders. Want, door die uitkleedpartijen kost een ticket bij Ryanair het minst. Althans, dat lijkt zo, want dan gaat het om het kale ticket. Alle andere zaken waarvan je er meestal toch een paar nodig hebt, kosten meteen veel geld. De vliegbaas verschijnt zelf altijd simpel, om niet te zeggen slecht gekleed, in een jeans en boerenhemd. Maar de schijn bedriegt ook hier, de goede man strijkt met z’n bedrijf veel geld op en dat heeft hij onder meer gestoken in een grote boerderij met veel vee en grond in Engeland. Daar leert hij hoe met dieren om te gaan, en doet dan vervolgens hetzelfde met mensen.

Waarom laten we ons vernederen als reiziger? Om dat ticket van een paar tientjes? Natuurlijk, er zijn een boel jongelui met weinig budget, die graag eens even naar Barcelona of Milaan willen vliegen. Ik snap dat wel, maar hoever wil je gaan? Zelf heb ik ook een paar keer met Ryanair gevlogen. Want toegegeven, ze vliegen op erg veel bestemmingen, dus soms is het gewoon praktisch. En het zijn moderne vliegtuigen, daar kun je niks van zeggen. Maar nog nooit heb ik er echt een aangename reis mee gemaakt. Het hoeft niet meteen Emirates first class te zijn, en natuurlijk let je een beetje op de prijs. Maar ik betaal graag iets meer om als mens te worden behandeld, niet als beest.

Bovendien knaagt het ook als je weet dat het personeel van zo’n maatschappij door de eigen baas wordt uitgekotst. Geen wonder dat er her en der stakingen uitbreken.

Per mail krijg ik nu weer regelmatig aanbiedingen van Ryanair dat ze nóg goedkopere aanbiedingen  hebben. Natuurlijk, om het verlies van die stakingen proberen goed te maken.

Maar ik haak af, er is een grens qua moraal en comfort. Ik kom ook nog wel op een andere manier op mijn bestemmingen. En dan als mens.

 

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu