Home > Society > Aspergie in het teken van het Thielen-effect

Aspergie in het teken van het Thielen-effect

Een van de jaarlijkse hoogtepunten in Venlo is zonder twijfel de Aspergerie, waarbij ‘het witte goud’ op het bord het basisingrediënt vormt. Bestuurders en ondernemers komen er graag op af en met 270 gasten was het tot restaurant omgebouwde podium van theater De Maaspoort weer helemaal uitverkocht.

Onder de genodigden onder meer minister Hugo de Jonge, staatssecretaris Raymond Knops, de gedeputeerden Ger Koopmans (met co-formateur Geert  Gabriëls) , Hubert Mackus, Joost van den Akker en Hans Teunissen en uiteraard burgemeester Antoin Scholten die zijn ambtgenoot uit Mönchen-Gladbach Hans Wilhelm Reiners had uitgenodigd.

Als gastheer sprak Scholten een bijzonder woord van welkom uit aan kunstschilder Evert Thielen die Venlo een onverwacht grote duw in de rug heeft gegeven. Immers, zijn grote overzichtstentoonstelling die momenteel loopt in zowel het Limburgs Museum als in het van Bommel van Dam.museum, is een onverwacht groot kassucces en heeft inmiddels tienduizenden bezoekers naar Venlo getrokken. Hele rijen staan dagelijks voor de entree om binnen te komen. Voor de schilder zelf, die genoot van de aspergegerechten en begeleidende wijnen, is het niet zo vreemd dat zijn expositie veel  meer mensen trekt dan die van de internationaal veel beroemdere kunstenaar Basquiat in Heerlen. „Over mijn werk moeten anderen maar oordelen. maar Basquiat is puur een hype, gecreëerd door handelaren in de internationale kunstwereld die daar belang bij hebben. Daarom zijn die prijzen tot miljoenen per werk opgedreven. Het gaat daarbij niet meer om de kunst, maar om de marketing er omheen.”

Geen valse bescheidenheid dus bij de nog kranige Thielen die zich de complimenten van de Venlose burgervader liet welgevallen. Scholten kondigde nog aan dat in het laatste weekeinde van de expositie, op 4 en 5 mei, een bijzonder programma zal worden georganiseerd met muziek van Wagner. Meer wilde hij er niet over kwijt. Maar de Venlose bariton Sef Thissen vertelde ons dat hij een centrale rol zal spelen.  „Het wordt iets heel heel speciaals.” .

Kortom, Venlo fleurt niet alleen op vanwege de asperges, maar ook en nog meer vanwege de meer dan honderd tentoongestelde schilderijen van Evert Thielen.

Achter de coulissen van de dinerruimte zorgden de chefs Eric Swaghoven van Valuas en Wouter Verheijen van de Maaspoort voor de bereiding van de uitgebreide aspergemaaltijd. Voor Swaghoven inmiddels een routineklus maar Verheijen werd voor de leeuwen geworpen. „Ik zit pas een maand op deze stek, dus dat is even flink aanpoten.”

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu