Home > Culinair > Au Coin des Bons Enfants, smaakvol klassiek

Au Coin des Bons Enfants, smaakvol klassiek

Restaurant Au Coin des Bons Enfants behoort tot een van de oudste, nog altijd bestaande toprestaurants van Maastricht, samen met Château Neercanne. In dit huis van traditie in het hart van de stad is het nu de beurt aan de nieuwe exploitanten Timo Reichelt (chef) en Lino de Vreede (sommelier) om de grote naam en faam in hun eigen stijl voort te zetten. Chapeau schoof begin 2023 bij ‘de Coin’ aan tafel, vlak voordat de zaak in de Michelin Guide werd opgenomen met één Michelinster.

Zelf beschrijven ze de keuken als eentje op een klassieke basis met een mediterraan vleugje. Klassiek is in ieder geval het interieur, waar de monumentale stenen vloer domineert bij een ingetogen aankleding. De intentie om met wat warmer licht en sfeervolle elementen en kleuren te gaan werken, zal de zaak zeker ten goede komen; dan wordt het vanzelf al meer mediterraans. En in de zomer kun je heerlijk genieten op de intieme patio aan de achterkant.

Bij de bewuste uitstraling hoort ook de klassieke kleding in de bediening, refererend aan de rijke historie van dit adres. Een jeugdige hang naar stijl, dan zien we niet vaak meer.

We beginnen met een champagne Baron Dauvergne Grand Cru Bouzy, voorzien van het kenmerkend bouquet van brioche en verleidelijk gedoseerd. Daarbij komen enkele pre-amuses zoals de oester met framboos, sesam en zwezerik. De echte amuse heeft de omvang van een serieus gerecht: de Pomme Moscovite met Belgische kaviaar, risotto van Roseval en waterkers en dat is meteen een mooie smaakopener. De coquille met bloemkool, zwarte Franse truffel en saus van ossenstaart is krachtig en past op deze manier prima in de winter. We drinken er een chenin blanc bij van Domaine de Malavieille, Les Petits Dragons 2020. Biodynamisch met een intense frisheid.

Dan een Délice van ganzenlever met fazant en een gelei van vijgen. Doordat de ganzenlever als een mousse is bereid, komt die lichter dan gebruikelijk binnen. De smaak is er extra verfijnd door. Hoewel we de chenin blanc niet terzijde schuiven, serveert de sommelier als geste een gewürztraminer van Francois Bléger, Vendanges Tardives 2019 erbij. Een klassieke combinatie die het altijd doet.

De lijn gevangen Noordzee tarbot met aardpeer, onrijpe mango, basilicum en gerookte beurre blanc is als ‘signature-gerecht’ een schot in de roos, zowel optisch als qua smaak. Een volle smaak en toch fris. Als extra tussengerecht komt er nog een stukje krokant gebakken kalfszwezerik met een risotto van Roseval, oesterzwam en een saus op basis van chablis. Geen strapatsen, wel bekwaam bereid en goed van smaak. Het hoofdgerecht is een Charolais kalfshaas met witte biet, een lasagne van rode ui en een saus op basis van banyuls, de zoete dessertwijn. De garing is optimaal, de nogal dikke saus en garnituur passen qua smaak in de winterse omstandigheden. De barbera d’Alba van Mar-co Porello, Mommiano uit 2020, gedecanteerd en precies op de juiste temperatuur geserveerd, blijkt een heerlijke wijn voor relatief weinig geld (€ 40). Als pre-desserts creaties van banaan, tonkabonen en karamel en vervolgens Clementine Valencia met speculaas en chocola met gezouten pinda. Een mooie combi met een spannende smaakbalans.

Het omvangrijke diner sluiten we af met tarte aux pommes met vers gedraaid vanille-ijs met superbe verse vanille uit Madagaskar. Dat alles volgens het principe van de chef: wenn schon, denn schon. Met al deze voortreffelijke producten tegen een nogal voordelige menuprijs, ben je hier als gast in feite spekkoper.

Menu of à la carte

Er wordt een menu geserveerd van vijf gangen voor 90 euro en zes gangen voor 105 euro. Daarnaast kan er nog à la carte gegeten worden met een keuze uit vier voorgerechten (39 tot 82 euro), vier hoofdgerechten (45 tot 75 euro) en vier nagerechten (16 tot 19 euro).Timo Reichelt kiest nadrukkelijk voor kwaliteitsproducten uit de streek en ver daarbuiten, als ze maar smaak hebben en liefst biologisch zijn of – zoals bij de vis – met de lijn gevangen. De wijnkaart is bewust klassiek van samenstelling, volledig gericht op Europa en biedt aardig wat keus, ook onder de 50 euro per fles. Wijnarrangementen zijn zeker aan te bevelen. De wijnen worden geschonken in speciaal in Duitsland gemaakte kristallen glazen met bloemendessin. Die kom je nog maar zelden tegen.

show auteur

Auteur: Jo Cortenraedt

Hoofdredacteur, uitgever en allround journalist

Jo Cortenraedt

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.