Culinair|Limbourgeois|Limburgs Culinair Gala

Limburgs Culinair Gala opnieuw in het teken van jong talent

tekst Maarten van Laarhoven
, fotografie Frits Widdershoven

Zo’n 280 in feestelijke avondkleding uitgedoste gasten die met veel plezier een denkbeeldige reis langs vier Limburgse topzaken maken, en gaandeweg genieten van vijf met zorg samengestelde topgerechten. Bereid door vier toonaangevende chefs (samen vijf Michelinsterren) die deel uitmaken van het crème de la crème van de Limburgse culinaire top. De vierde editie van het Limburgs Culinair Gala, dat maandagavond werd gehouden in een van de zalen van MECC Maastricht – voor deze speciale gelegenheid omgetoverd tot een sfeervolle en intieme ruimte – bleek opnieuw een evenement waarover nog lang zal worden nagepraat.

Het gala, dat vier jaar geleden door Chapeau werd geïnitieerd met de bedoeling om jong horecatalent een podium te geven en de jongere generatie te laten voelen dat een carrière in de gastronomie iets bijzonders kan zijn, stond ook dit keer goeddeels in het teken van de nieuwe generatie. Niet alleen werden er – zoals gebruikelijk – onderscheidingen uitgedeeld aan jonge talenten in de keuken en in de bediening (waarover elders op dit platform meer); ook was er volop aandacht voor de jonge chefs die de komende jaren het verschil gaan maken.

De organisatie was in handen van BBB Maastricht, Vermaat Group en Chapeau. In de keuken stonden relatief jonge toppers als Guido Braeken van restaurant Julemont in Wittem (**) en Robin van de Bunt van restaurant De Leuf in Ubachsberg (*) naast gelouterde collega’s als Robert Levels van Château Neercanne in Maastricht en Hans van Wolde van Brut172 in Reijmerstok (**). Deze laatste nam de gelegenheid te baat om enkele van zijn eigen talenten, die al sinds jaar en dag werkzaam voor hem zijn – voornamelijk achter de schermen – op het schild te heffen door ze letterlijk naast hem op het podium te laten plaatsnemen. Aan het eind van het diner werden ook de tientallen, goed gemotiveerde, mensen in de keuken en in de bediening in het zonnetje gezet middels een luid applaus.

Bijzonder was de aanwezigheid van een afvaardiging van Michelin, bestaande uit Werner Loens, hoofdinspecteur van de Michelin Gids Benelux en Jean Noel Delaunois, commercieel directeur van diezelfde gids. Algemeen directeur Rob van de Wiel van MECC Maastricht hintte er in zijn welkomstwoord op dat de presentatie van de Nederlandse Michelingids in de toekomst mogelijk weer in Maastricht – de stad waar jaren geleden voor het eerst een officiële presentatie van de belangrijkste gids ter wereld plaatsvond – kan worden gehouden.

Restaurant De Heere van Meijel in de Noord-Limburgse plaats Meijel (gemeente Peel en Maas) werd de winnaar van de Horeca Inspiratie Trofee 2022, een nieuwe prijs die in het vervolg jaarlijks zal worden uitgereikt met als doel de horeca een nieuwe impuls te geven, en daarmee de sector aantrekkelijker te maken als potentiële werkgever. Om voor de prijs in aanmerking te kunnen komen, moet een bedrijf buitengewoon goed presteren binnen een actueel jaarthema. Dit jaar was dat ‘binnenhalen, binden, boeien en behouden van medewerkers’, niet geheel toevallig ook het centrale thema van het Limburgs Culinaire Gala.

De prijs, kortweg HIT genoemd, bestaat onder meer uit een trofee en een inspiratiecheque ter waarde van 5000 euro (beschikbaar gesteld door de Hospitality Synergy Group, het overkoepelende bedrijf van ondernemer Charles van Goch). Een zichtbaar trotse eigenaar Rudy Gommans van De Heere van Meijel kreeg de prijs maandagavond uitgereikt uit handen van Frank Mimpen.

Deel dit artikel:

Maarten van Laarhoven

Gastronomische kenner en wijnfanaat

Maarten van Laarhoven (Goirle, 1965) werkt al zo’n dertig jaar in de media. Aanvankelijk in Brabant, als freelancer in opdracht van diverse landelijke en regionale kranten en het ANP. In 1997 trad hij in dienst van het Limburgs Dagblad (in 2003 opgegaan in Dagblad De Limburger) , waar hij bijna vijftien jaar zou blijven. Een van zijn aandachtsgebieden was de gastronomie. Als auteur van de veelgelezen wijnrubriek Flessentrekken proefde hij honderden wijnen.

Sinds acht jaar werkt Maarten als schrijver, journalistiek ondernemer en strategisch media-adviseur voor diverse organisaties. Nog altijd volgt hij de culinaire ontwikkelingen in binnen- en buitenland op de voet. Hij doet daarvan regelmatig verslag, onder andere in Chapeau. Maarten woont in Maastricht en beschikt over een perfecte kurkentrekker.

Maarten van Laarhoven 's topic(s):
Uitgelicht

Gerelateerd nieuws