Home > Branded content > Château Wittem doet de poort graag voor u open

Château Wittem doet de poort graag voor u open

Kasteel Wittem, zo staat het majestueuze monument bekend. Een adres met een rijke geschiedenis, ook op gastronomisch vlak. Die tijden dienen zich weer aan, nu deze bijzondere locatie onder de naam Château Wittem aan een nieuw leven begint. De gigantische make-over van het voormalige Kasteel Wittem begon vlak na tweede kerstdag vorig jaar. De operatie is tot ieders tevredenheid volledig afgerond. „We hebben er zo’n beetje alles uitgehaald,” vertelt directeur Victoria Wilden, wier broer Alexander Wilden – een succesvolle internationale zakenman uit de buurt van Aken − het historische kasteel heeft aangekocht. „Vervolgens hebben we alles vernieuwd: de vloeren, het sanitair, de verwarming, alles. Natuurlijk hebben we rekening moeten houden met de monumentale status. Zo zijn we heel voorzichtig geweest met het zandstralen van de houten balken. De architect is trouwens met de hele operatie heel voorzichtig geweest.”De verbouwing van Kasteel Wittem tot Château Wittem is grondig gebeurd. „Wij hadden het weliswaar nog sneller gewild, maar de kwaliteit ging voor alles, dus aan haastwerk hadden we geen behoefte.”De naamsverandering is een bewuste keuze. ,,We vonden het gepast omwille van de bijzondere geschiedenis van dit kasteel, die teruggaat tot het jaar 1125, maar ook vanwege de internationale uitstraling. We richten ons deels op een internationaal publiek, zakelijk, maar ook privé, en dan spreekt een naam met daarin het woord château natuurlijk veel meer tot de verbeelding.”

BIJZONDERE KASTEELBELEVING
De rijke geschiedenis valt aan alles terug te zien. Zo hebben de compleet gerenoveerde en van alle gemakken voorziene kamers (inclusief airconditioning) elk de naam gekregen van een voormalige bewoner van het kasteel. De zware, antieke deuren waarmee elke kamer is uitgerust, zorgen voor een bijzondere kasteelbeleving. Zeker in combinatie met de modern vormgegeven, tijdloze lampen, die het pronkstuk vormen van het warm aangeklede trappenhuis. De medewerkers van de vorige exploitatie bekleden nu hun functies in de nieuwe opzet. „Het is zeker niet zo dat zij negen maanden vakantie hebben gehad,” lacht Victoria. „We hebben alle tijd genomen om elkaar goed te leren kennen. We hebben ons bijvoorbeeld negen dagen lang laten bijscholen op de International Butler Academy in Simpelveld. Ik mag wel stellen dat dat een heel bijzondere ervaring is geweest. Daarnaast hebben onze mensen individuele trajecten gevolgd. Onze chef Sven Nijenhuis heeft bijvoorbeeld een tijdje stage gelopen bij Tim Raue, chef van het gelijknamige tweesterrenrestaurant in Berlijn en een van de bekendste koks van Duitsland. Ook hebben we hem naar Frankrijk laten gaan voor een inspiratie-fieldtrip.” Zelf is Victoria overigens niet afkomstig uit de hotellerie. Een ‘gemis’ dat ruimschoots wordt gecompenseerd door het gegeven dat ze een tijdje achter de schermen heeft mogen kijken bij de hotels van de Dorchester Collection in onder meer Londen.

GROTE GASTRONOMISCHE ASPIRATIES
Château Wittem heeft ook op gastronomisch gebied grote aspiraties. Dat is goed merkbaar aan de zorgvuldig gerestaureerde wijnkelder, maar ook aan de vernieuwde keuken, die onder meer is uitgerust met een hypermodern digitaal routingsysteem. Het restaurant – met 52 couverts − draagt de naam en het wapen van de ridderlijke familie Julemont. Pater familias Winand van Julemont tekende begin dertiende eeuw voor de stenen toren, waarvan de bovenkamer desgewenst kan worden ingericht als intiem private dining-restaurant met maximaal zes couverts. Het restaurant straalt net als de rest van het château rust en intimiteit uit (‘topkwaliteit, maar niet te stijf’), onder meer door de statige rode loper die door alle gangen loopt en zorgt voor een huiselijke sfeer. „Voor dat laatste hebben we zeer bewust gekozen,” zegt Vicoria. „Onze gasten moeten het gevoel hebben dat ze hier thuiskomen. Daarom hebben we er ook voor gekozen om de toegangspoort tot de oprijlaan dicht te doen: als gasten aanbellen kunnen ze erop rekenen dat ze hartelijk en persoonlijk welkom worden geheten. Château Wittem doet de poort graag voor u open!”

__________________________________
Abonneer je op Chapeau Magazine
Sluit nu een jaarabonnement af voor slechts €29,50 en ontvang vele extra’s -> meer info <

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.