Home > Branded content > Maastricht convention bureau: congressen met impact

Maastricht convention bureau: congressen met impact

Maastricht Convention Bureau haalt internationale wetenschappelijke congressen naar Limburg. De regio wordt niet enkel gepositioneerd als bourgondische streek waar je terecht kunt voor een lekker stuk vlaai of diner op sterrenniveau, maar vooral als innovatieve regio met een vitale kenniseconomie. Doelstelling? Meerdaagse congressen aantrekken die een blijvende impact hebben op de regio.

Scherpe focus

Maastricht Convention Bureau is al veertig jaar de spin in het web voor partijen die in Maastricht en omgeving een congres organiseren. De focus ligt sinds acht jaar op internationale, meerdaagse wetenschappelijke congressen die aansluiten bij de economische speerpuntthema’s die in Limburg belangrijk zijn: gezondheid, duurzame chemie, digitalisering en agribusiness. Geen algemene benadering dus, maar een scherpe focus. „We moeten loskomen van de gedachte dat congressen enkel zorgen voor de bezetting van hotels”, vertelt Jurgen Moors, directeur van Maastricht Convention Bureau. „Congressen zijn veel meer dan dat. Ze helpen de Brightlands Campussen en kennisinstellingen zoals de universiteit van Maastricht aan internationale exposure en zichtbaarheid. Ook zorgen congressen voor nieuwe projecten en samenwerkingsverbanden. Dat leidt tot kansen en investeringen op termijn.”

Startup

Het mes snijdt aan twee kanten, want ook organisatoren vragen om een ander soort congres. „Leuke hotels en goed eten, dat waren vroeger de criteria voor congresorganisatoren. Die tijd is voorbij. Men wil een congres organiseren op een plek waar een relevant netwerk voorhanden is met wetenschappers en key opinion leaders en waar belangrijke instellingen zitten. Bovendien willen ze niet alleen de conferentieruimte en hun hotel zien, maar ze willen ook interessante locaties bezoeken. Denk bijvoorbeeld aan een startup of onderzoeksfaciliteiten op een van de campussen.”

Intensief

Het binnenhalen van een wetenschappelijk congres is een intensief proces. Hoewel Maastricht steeds populairder wordt, is het geen kwestie van afwachten tot organisatoren zich melden. Moors en zijn team gaan steeds opnieuw de wereld in om te kijken welke congressen er op stapel staan en om organisatoren te overtuigen van de aantrekkingskracht van Limburg. „We richten ons op wetenschappelijke meerdaagse congressen, in de range van duizend tot vijfduizend deelnemers”, vertelt Moors. „Dat soort congressen wordt aanbesteed.” Jaarlijks brengt Maastricht Convention Bureau 65 tot 70 bids uit, waarvan er 25 tot 30 worden binnengehaald. „We maken pas een bid als we echt goed doorgrond hebben of we een kans maken. Als we ons huiswerk helemaal op orde hebben – we hebben een lokaal organiserend comité, het budget is rond, we kunnen het congres optimaal faciliteren en het past binnen een van de regionale topsectoren – dan maken we een bidboek.”

Linking pin

Moors ziet zijn organisatie als een makelaar: de linking pin tussen congresorganisatoren en de partners in de regio. „Je hebt een organisatie, bijvoorbeeld in Washington, die een congres voor cardiologen in Europa wil organiseren. Als zo’n partij op onze radar komt, gaan we ermee aan de slag. We zijn een ketenregisseur en zorgen dat alle partijen worden betrokken: het MECC Maastricht, de hoteliers in de regio, de cardiologen van het UMC+ in Maastricht en van het universitair ziekenhuis in Aken. Alles om de kandidatuur van Maastricht zo sterk mogelijk te maken. Zo sterk dat we uiteindelijk vaak winnen van steden als Rotterdam, Praag of Madrid.” Hij benadrukt dat het een gezamenlijke inspanning is. „MECC Maastricht, de wetenschappers, de hoteliers, de Provincie Limburg en het stadsbestuur: alleen door samen te werken en een collectieve inspanning te leveren, kunnen we onze propositie waarmaken.”

Spin-off

Gemiddeld zorgen de wetenschappelijke congressen jaarlijks voor zo’n 125.000 hotelovernachtingen en een economische spin-off van meer dan vijftig miljoen euro. „Het zorgt voor werkgelegenheid in de breedte”, vertelt Moors. „Van de afwasser in de spoelkeuken in een hotel tot de hoogleraar die als keynote-spreker op een podium staat: ze hebben er allemaal profijt van.” Congresgangers vormen de ideale bezoekers voor een stad als Maastricht. „Ze komen in de regel doordeweeks, wanneer de hotelbezetting lager is, en ze hebben een relatief hoog uitgavepatroon. Bovendien brengen ze kennis, kunde en netwerk mee.”

Rianne Letschert (voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht)

„Onze wetenschappers werken graag mee aan biedingen voor internationale conferenties omdat we belangrijk vinden dat de kennisinstellingen en bedrijven in de regio een internationaal podium krijgen. Dat we hierbij kunnen beschikken over een professionele, onafhankelijke organisatie als Maastricht Convention Bureau, is een aanwinst voor de universiteit en de regio.”

Stephan Satijn (Gedeputeerde economie Provincie Limburg)

„Door internationale wetenschappelijke congressen naar Limburg te halen levert Maastricht Convention Bureau een wezenlijke bijdrage aan het versterken van de economische structuur van de regio. De inhoudelijke link met de kennisinstituten en de Brightlands campussen zorgt ervoor dat deze congressen niet slechts eenmalige evenementen zijn, maar een duurzaam resultaat opleveren voor de regio.”

maastrichtconventionbureau.com

show auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.