Home > Branded content > Equipe ziet groeiende vraag naar interim in topkader

Equipe ziet groeiende vraag naar interim in topkader

Voor een organisatie als Equipe is de economische impact van covid-19 niet alleen een uitdaging, maar tevens een kans om de in achttien jaar opgebouwde ervaring vol in te zetten. Ook nu het bij menig bedrijf even minder gaat, zijn er goede mensen op de juiste plek nodig. Voor de werving en selectie voor de topfuncties wordt de deskundigheid van Equipe zeker ook nu ingezet.

Maar de accenten verschuiven, zo geeft Desiree Alzer, senior consultant en werkzaam vanuit het kantoor in Maastricht aan. „Tot voor kort ging het in zestig procent van de gevallen om vaste functies, waar wij met de beste kandidaat moesten komen. Voor ongeveer veertig procent betrof het interim-management- vraagstukken. Maar door corona is dat aan het verschuiven en is de vraag naar interim gegroeid.” Desiree Alzer heeft daar wel een verklaring voor. „Je ziet dat een aantal bedrijven beslissingen op korte termijn moeten nemen, om voldoende te kunnen inspelen op de veranderende marktomstandigheden. Dan wordt er, ook op (top) managementniveau, vaker gezocht naar iemand die puur vanwege die specifieke opdracht nodig is maar ook een zekere mate van objectiviteit heeft. Het gaat in zo’n situatie om een afgebakend terrein binnen een afgesproken periode.”

Dat geldt overigens niet alleen voor het bedrijfsleven, maar ook voor instellingen en overheden. „Je ziet het ook in ziekenhuizen, zorginstellingen en in het onderwijs. Veel organisaties moeten nu op hun tenen lopen en hebben vaak op korte termijn specialisten nodig om bepaalde opdrachten te kunnen uitvoeren.” Desiree Alzer, met een jarenlange ervaring gepokt en gemazeld, constateert dat de markt danig verandert en vooral ook transparanter is geworden. „Dat juichen wij alleen maar toe. Wij houden wel vast aan ons principe dat wij in de eerste plaats denken vanuit de opdrachtgever en vervolgens vanuit de kandidaat. Daarom durven we ook wel eens met een propositie te komen die men niet verwacht, maar wel als beste op die plek past.” Zij is onder meer gespecialiseerd in de sector onderwijs, en ziet daar veel veranderingen. „Het is nu een extra onzekere tijd voor veel organisaties. Soms moet er dan snel gehandeld worden. Gelukkig beschikken wij over een groot netwerk en we hebben een ruime portefeuille aan specialisten die snel als interim inzetbaar zijn.”

Joyce Coensen opereert vanuit het Equipe-kantoor in Den Bosch. Zij is vooral actief in die regio. „Maar dat moet je wel ruim zien, want wij gaan tot in de Randstad. Maar ik kom ook regelmatig in Noord-Limburg. Het is maar net waar welke vraag ligt. Ik hou me veel bezig met gemeenten en andere lagere overheden. Door corona liggen de behoeften daar deels anders en is er behoefte aan een snelle invulling van bepaalde taken. Je ziet dat een flexibele schil nu vaker dan anders gewenst is. Je kunt als organisatie dan sneller op- en afschalen en de juiste krachten daar inzetten waar ze nodig zijn.” Het is overigens een ontwikkeling die vóór corona ook al zichtbaar werd, zo beaamt Desiree Alzer. „Je ziet het ook bij productiebedrijven. Er is een grote pool aan specialisten die bewust zelfstandig zijn geworden en zich dan op basis van taakopdrachten verhuren. Dan gaat het om een kennisinjectie die het bedrijf op dat moment nodig heeft.” Een tak waar zeker veel veranderingen gaande zijn, is de zorg. Joyce Coensen: „Daar is de behoefte om bepaalde processen te veranderen sterk. Soms heb je dan juist mensen van buitenaf nodig om in een relatief korte periode die verandering door te voeren. Die specialisten zoeken ze dan via ons.”

Desiree Alzer geeft ook een voorbeeld van een bedrijf actief in de productie van bouwmaterialen. ,,Daar is een nieuw product ontwikkeld dat op internationale schaal geproduceerd moet worden. Die specifieke opdracht met een kop en een

schikt voor iemand die juist op dat gebied ervaring heeft. Een dergelijke vraag zien we door het hele land en daarom hebben we sinds een aantal jaren onze activiteiten geografisch uitgebreid. We zeggen wel eens dat we links en rechts van de hele A2 opereren, van het zuiden tot het noorden. We zijn niet de grootste maar we willen wel de beste zijn.” Bij Equipe denken ze overigens dat de overschakeling naar meer digitale communicatie voor een deel wel eens zou kunnen blijven. ,,Ook onze relaties merken dat je heel wat tijd bespaart als je via een videocall bepaalde zaken kunt bespreken”, vult Joyce Coensen aan. ,,Natuurlijk blijft in onze sector het persoonlijk contact heel belangrijk, maar snelheid en efficiëntie zijn ook vaak van belang”.

,,Wij voelen ons ook ondernemers en denken daarom op gelijk niveau met de bedrijven die ons opdrachten geven. Of het nu gaat om headhunten voor de invulling van een kaderfunctie, of voor het vinden van de juiste interim-manager.” En hoewel covid-19 de arbeidsmarkt even heeft opgeschud en ervoor gezorgd heeft dat een aantal banen onder druk staat, constateert Joyce Coensen nog altijd een krapte, zeker in de topfuncties. ,,Juist nu moeten we paraat staan om te zorgen voor de juiste mensen op de gewenste plekken, of het nu om een interim opdracht of een structurele positie gaat. En we beseffen dat we zo goed zijn als onze laatste opdracht. Die goede naam moeten we elke dag weer waarmaken.”

Sint Hubertuslaan 2, Maastricht (NL) – equipe-bv.nl / mastersinchangemanagement.nl

hide auteur

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.