Home > Kunst en Cultuur > Pieter-Jan Valgaeren van Stadstriënnale over de corona-crisis

Pieter-Jan Valgaeren van Stadstriënnale over de corona-crisis

Het coronavirus heeft ons in zijn macht en de wereld staat even stil. Het is geen gemakkelijke tijd. Het officiële overheidsstandpunt is dat we er alleen doorheen komen als we de handen ineenslaan. Chapeau Magazine spreekt de komende tijd met relaties over de manier waarop zij met de corona-crisis omgaan. Over hoe ze het aanpakken en hoe ze – ondanks alle onzekerheid – positief blijven. Vandaag Pieter-Jan Valgaeren van Stadstriënnale.

Stadtstriënnale Hasselt-Genk is een cultureel festival dat één keer per drie jaar plaatsvindt. Afgelopen winter vond de derde editie plaats. 5 januari was de laatste dag. ,,Wij zouden dus sowieso in onze ‘winterslaap’ zijn nu’’ zegt Pieter-Jan Valgaeren, curator van het cultureel festival.

De organisatie van Stadstriënnale had ideeën voor een  spin off– in het najaar – van Screen It, een expositie over de impact van de schermcultuur op hedendaagse kunst, maar die staan on hold. ,,Het is momenteel koffiedik kijken in de cultuur- en eventsector ’’, zegt Pieter-Jan. ,,Tot en met april is alles geschrapt, de grote evenementen in mei ook, en het is nog maar de vraag wat de zomer ons verder gaat brengen.’’

Toch heeft deze periode ook zo zijn voordelen voor de culturele sector vindt Pieter-Jan. Creatievelingen  en organisaties zullen juist nú, in een periode dat ze alleen opgesloten zitten, goed kunnen nadenken over en werken aan nieuwe ideeën, denkt hij. ,,Of het nu één, twee of zes maanden gaat duren, ik weet zeker dat er aan het einde van deze crisis genoeg creatieve ideeën klaarliggen die ook nog eens direct   ‘productieklaar’ zijn.’’ FaceTime, social media of gewoon ouderwets met de telefoon, Pieter-Jan merkt om zich heen dat de hele creatieve sector met elkaar aan het sparren is over nieuwe ideeën.

En in deze periode van wereldwijde onrust zullen al die nieuwe ideeën en creativiteit tot nieuwe inzichten leiden. ,,Over de huidige situatie en samenwerkingen bijvoorbeeld. Dat betekent echter niet dat het allemaal positief is in de culturele sector, integendeel. De creatieve business, die veelal bestaat uit freelancers, zal direct grote financiële gevolgen van de corona-crisis ervaren. Dus ideeën zullen er aan het einde crisis dus wel zijn, maar de grote vraag is nog wie in staat is ze financieel te realiseren.”

Behalve curator is Pieter-Jan ook jurist. Zijn kennis en ervaring op dat vlak zet hij momenteel in om zijn concollega’s te helpen. ,,Het sluiten van de grenzen en het annuleren van evenementen en bijeenkomsten heeft voor kunstenaars veel gevolgen. Ik ben er om ze te helpen. Maar goed, dat zijn vrienden en kennissen die het moeilijk hebben. De vraag is of je dan facturen gaat uitschrijven. Nee, veel brood zal daarmee niet op de plank komen.’’

De expositie Screen It mag dan voorbij zijn; gedurende de honderd dagen die de tentoonstelling duurde heeft de organisatie de twee centrale expo’s laten digitaliseren. Online kun je door de expo’s heen wandelen, als ware het een kijkdoos. ,,Compleet met uitleg bij ieder werk en een digitale rondleiding door mijzelf.’’

Het was eigenlijk de bedoeling om deze digitale ‘kijkdoos’ louter te delen met culturele instellingen en scholen, maar gezien de huidige situatie kan nu iedereen vanuit zijn ‘luie zetel’ kosteloos urenlang door de expo’s van Screen It wandelen. Je bezoekt de expo in Hasselt via deze link, C-Mine in Genk is beschikbaar via deze link.

hide auteur

Auteur: Demy Janssen

Levensgenieter met een vlotte pen

Demy Janssen

CHAPEAU TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.

Menu