Home > Business > Be-Mine Boulevard geopend

Be-Mine Boulevard geopend

Auteur: Jempi Welkenhuyzen

Onlangs werd op de mijnsite in Beringen Be-Mine Boulevard geopend. Het betreft een cluster van grote winkels als Brico, H&M en Albert Heijn, die een meerwaarde bieden voor de boetieks in Beringen-centrum. Naast de Boulevard is er reeds het Mijnmuseum, Zwemparadijs en de avonturenterril. Het is de bedoeling dat er op nog horeca komt, een indoorduikcentrum, kantoren en een wooncomplex van urban villa’s. Op die manier komt het thema ‘Mijn-Beleven’ op diverse manieren aan bod.

De mijnsite van Beringen omvat 100.000 vierkante meter aan monumentale gebouwen uit het mijnverleden. Daarmee is het de grootste industriële erfgoedsite in Vlaanderen, die tevens uniek is in Europa. Van alle mijnsites in Limburg is het de enige site waar het industriële hart van de mijn bewaard gebleven is.

De mijnsite is gelegen in het kleinstedelijk gebied van de derde grootste stad van Limburg en aan de voet van twee terrils (steenbergen). Onder de noemer Be-MINE wordt de site nu herbestemd als een toeristisch-recreatief project. Stedelijke functies als wonen, werken en winkelen worden daarbij zo evenwichtig mogelijk in elkaar vervlochten.

Met het masterplan voor de herbestemming van 32 hectare mijnterrein, krijgt de historische locatie een waardige, waardevolle en eigentijdse invulling, aldus de initiatiefnemers. Het is geen eenvoudig project, vertelt wethouder Anne Wouters-Cuypers (onder meer verantwoordelijk voor Ruimtelijke Ordening). ,,De erfgoedsite is een beschermd monument, toch is getracht het winkelcentrum (18.000 vierkante meter) en straks ook de andere projecten te integreren. Daarbij houden we onder andere rekening met de actuele normen op vlak van ontsluiting en bereikbaarheid. Er zijn geen beeldverstorende achtergevels en het groendak verstoort niet het panoramisch zicht vanaf de mijnterril. Ondanks zijn volume is de boulevard ondergeschikt aan het erfgoed. Door de gebogen vorm wordt de bezoeker gefocust op de vroegere kolenwasserij. We durven stellen dat het geheel een voorbeeldstellend project is voor de sector.”

Foto’s: Jempi Welkenhuyzen

chapeau TV

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Vraag je
lidmaatschap aan

Toetreden tot de Chapeau Community kan al vanaf €24,50 per jaar. Daarnaast kunt u kiezen tussen een welkomstkorting of een welkomstgeschenk.

Iedere week het beste
van Chapeau?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
Of word lid van onze community.